Belföld

Humanitárius tranzitpont nyílt a BOK csarnokban

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitpontot hétfőtől a kormány a karitatív szervezetekkel együttműködve az ukrajnai menekültek számára - jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Humanitárius tranzitpont nyílt a BOK csarnokban
Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

György István közölte, a Keleti és a Nyugati pályaudvaron ezt követőn csak információs pontok működnek, a háború elől menekülőket pedig buszokkal szállítják át a két pályaudvarról, illetve Kőbánya felső vasútállomásról a BOK csarnokba, ahol kulturált körülményeket alakítottak ki.

A csarnokban többek között étel, ital, orvosi ellátás, tisztálkodási lehetőség várja a menekülteket, a kisgyermekes anyák számára baba-mama-sarkot, a gyermekeknek játszósarkot alakítottak ki, valamint az emberek információt kaphatnak a szállás- és további utazási lehetőségekről - tette hozzá.

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban
Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az államtitkár elmondta: az alapvető szükségletek kielégítésén túl telefontöltési lehetőség és internetkapcsolat áll az érkezők rendelkezésére, azoknak pedig, akik továbbutaznának, a MÁV nemzetközi pénztárt nyitott a csarnokban, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket, és ki is szállítják őket a pályaudvarokra vagy a Liszt Ferenc repülőtérre. Az menekültek szállításához szükséges buszokat a Budapesti Közlekedési Központ és a Volán biztosítja - fűzte hozzá.

Akik csak néhány napig akarnak Magyarországon maradni - folytatta -, azok számára a humanitárius szervezetek biztosítanak szállást, azoknak az elhelyezéséről pedig, akik tartósan maradnának, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gondoskodik, a megyei védelmi bizottságokkal együttműködve.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (j2) beszédet mond a budapesti BOK csarnokban
György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (j2) beszédet mond a budapesti BOK csarnokban
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szintén helyben kapnak segítséget azok, akik menedékes eljárást kezdeményeznek vagy tartózkodási engedélyt kérnek. Nekik az Országos Idegenrendészeti Igazgatóság Biztosít információt, és ha szükséges, időpontot is kaphatnak a menekültügyi eljárás megindításához - ismertette György István.

Akik hosszabb távon Magyarországon képzelik el az életüket, munkalehetőségekről is tájékoztatást kaphatnak a BOK csarnokban - tette hozzá.

Orbán Balázs: Magyarország segít!

A kormány felkészült a jelenleginél is nagyobb menekülthullám kezelésére, ezért a Keleti pályaudvar szomszédságában új humanitárius tranzitpontot alakítottunk ki a BOK-csarnokban az ukrajnai menekültek számára, ahol a segélyszervezetek munkatársai is helyet kapnak - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

A tranzitponton elérhető:

  • fűtött váróhelyiség
  • tolmácsszolgáltatás
  • MÁV nemzetközi jegypénztár
  • orvosi ellátás
  • telefontöltési lehetőség
  • baba-mama és gyermeksarok
  • internet-hozzáférés
  • tisztálkodási lehetőség
  • a továbbutazók számára ingyenes buszjárat a pályaudvarokra és a Liszt Ferenc Repülőtérre.

Szükség esetén a menekültek a szállás szervezésében is segítséget kapnak a helyszínen, valamint menedék státusszal és a tartózkodási engedéllyel kapcsolatos idegenrendészeti ügyintézésre is lehetőség van - tette hozzá Orbán Balázs.

Már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton

Már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a budapesti BOK csarnokban hétfőn megnyitott humanitárius tranzitponton - közölte a Miniszterelnökség hétfő délután az MTI-vel.

Kiemelték, hogy a tranzitpont szívesen látja további ukrán tolmácsok és önkéntesek jelentkezését is. Továbbá a lakosságot arra kérik, hogy az adományokat ne a BOK csarnokba, hanem továbbra is a karitatív szervezeteknek juttassák el. Azt írták: a BOK csarnokban kulturált körülmények között több órát is eltölthetnek a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban
Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitponton segítenek nekik eljutni a pályaudvarokra vagy a Liszt Ferenc-repülőtérre is. A menekültek szállításához szükséges buszokat a Budapesti Közlekedési Központ és a Volánbusz biztosítja.

Kitértek arra is, hogy akik csak néhány napig akarnak Magyarországon maradni, azok számára a humanitárius szervezetek biztosítanak szállást. Azok elhelyezéséről pedig, akik tartósan maradnának, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gondoskodik, a megyei védelmi bizottságokkal együttműködve.

A kisgyermekes anyák számára baba-mama-sarkot, a gyermekeknek játszósarkot alakítottak ki. Akik hosszabb távon Magyarországon képzelik el az életüket, azok munkalehetőségekről is tájékoztatást kaphatnak a BOK csarnokban - áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink