Belföld

Demeter Márta is követeli, hogy Magyarország lépjen be a háborús konfliktusba

A baloldal újabb képviselője csatlakozott a háborús propagandához. Most a jobbikos Demeter Márta követelte a Jobbik házi tévéjében, hogy Magyarország szállítson fegyvereket az ukrajnai konfliktuszónába.

Demeter Márta is követeli, hogy Magyarország lépjen be a háborús konfliktusba
Demeter Márta
Fotó: Ficsor Márton

Számos baloldali politikustársához hasonlóan Demeter Márta is azt követeli, hogy Magyarország szállítson fegyvereket Ukrajnába. A Jobbik parlamenti képviselője a Jobbik N1 TV nevű propaganda médiumában Róna Péter és Fazakas Attila mellett ülve március 2-án azt mondta: „Ha Ukrajnát védjük, azzal Magyarországot is védjük (...), úgyhogy nem lehet kérdés, hogy mit kell tenni. Azt gondolom, hogy nekünk, az ellenzéknek pedig az a feladatunk, hogy megpróbáljuk kikényszeríteni azokat a kormányzati döntéseket, amelyek a magyar emberek biztonságát ténylegesen szolgálják, és az ehhez szükséges társadalmi támogatottságot teremtsük meg„

Objektum doboz

A jobbikos képviselő azt állította, hogy sokan felháborodnak azon, hogy a kormány nem engedi át a magyar légtéren a fegyverszállítmányokat és a hasonló jellegű támogatásokat, és számon kérte, hogy néhány éve Oroszország hazánkon keresztül szállíthatott fegyvereket Szerbiába. Ám az nem összevethető az ukrajnai szituációval, két okból sem. Egyrészt azért, mert 2019-ben nem volt háború.  Emlékezetes, hogy ezt még a balliberális 444.hu is elismerte: „Azok a fegyverek nem háborús zónába, hanem Szerbiába mentek, ahol egy katonai bázis épült éppen Nis közelében, orosz részvétellel„. Ráadásul az oroszok akkor nem szárazföldön szállították a fegyvereket, hanem egy polgári teherszállító repülőgéppel, így a magyar kormánynak nem is állt módjában megtiltani a szállítást, mert nem kellett hozzá engedély.

A baloldal továbbra is azon dolgozik, hogy belesodorja Magyarországot a háborúba

A baloldal továbbra is azon dolgozik, hogy belesodorja hazánkat az Ukrajnában zajló háborúba - mondta Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője pénteki videonyilatkozatában, emlékeztetve: ezúttal a ”Gyurcsány-listán„ szereplő Demeter Márta követelte, hogy Magyarország szállítson fegyvert a szomszédunkba.
Hozzátette, Demeter Mártán kívül már számos baloldali politikus tett ilyen veszélyes és felelőtlen nyilatkozatot.     

Nacsa Lőrinc közölte: Márki-Zay Péter, a baloldal ”kijelölt miniszterelnök-jelöltje„ már a háború kezdete óta azt hangoztatja, hogy Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket Ukrajnába. Ugyanezen a véleményen van a momentumos Fekete-Győr András és a DK európai parlamenti képviselője, Rónai Sándor is, akik szintén fegyvert küldenének a háborúba. Juhász Ferenc, Gyurcsány volt honvédelmi minisztere pedig magyar lőszert szállítana Ukrajnába - sorolta a kormánypárti politikus.

Nacsa Lőrinc rámutatott: a baloldal követelései veszélyesek, mert háborúba sodornák hazánkat.

”Nekünk viszont a magyar emberek biztonsága az első, ezért továbbra is arra kérjük a baloldal vezetőjét, Gyurcsány Ferencet, tartsa kordában embereit„, ne tegyenek ilyen meggondolatlan, veszélyes nyilatkozatokat, amelyek Magyarország és a magyar emberek biztonságát kockáztatják - fogalmazott a frakciószóvivő.

Demeter Márta kirohanása csak egy a baloldal számos háborúpárti megnyilvánulása között. Az összecsapások kezdete óta zajló kampányukban a legegyértelműbb militarista megnyilvánulásokat Márki-Zay Péter, Gyurcsány jelöltje tette, aki több alkalommal is követelte, hogy hazánk katonákat és fegyvereket küldjön a konfliktuszónába.

Mikor a kormányzat leszögezte, hogy Magyarországot mindenképpen távol tartják a háborútól a magyarok biztonsága érdekében, Márki-Zay egy állítólagos magyar fegyverszállítmányról szóló álhír terjesztésével igyekezett zavart kelteni.

A háborús propagandából kivette részét a DK és a Momentum is. Utóbbi párt korábbi elnöke, Fekete-Győr András például úgy vélte, hogy a humanitárius szolgálat mellett fegyvereket is kellene küldenünk Ukrajnába. A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Rónai Sándor pedig az ATV reggeli műsorában úgy fogalmazott a magyar katonai segítség elmaradása miatt, hogy „Nagyon sajnálom a magyar kormány bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek.”

Kapcsolódó írásaink