Belföld

Nem csak a számháborúban győzött a Békemenet

Hollik István: Amikor a hatalom és az erő a jobboldal kezében van, abból béke lesz, míg amikor a hatalom és az erő a baloldalé, akkor szemkilövetés és agresszió következik

Mivel az idei március 15-i ünnepi megemlékezéseket az országgyűlési választások kampányidőszakában tartották, óhatatlanul felértékelődött minden rendezvény mozgósítóereje, illetve az ott elhangzott üzenet.  

Nem csak a számháborúban  győzött a Békemenet
A Békemenet ezúttal szó szerint a háború ellen szerveződött
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„A Békemeneten és a kormánypárti megemlékezésen több százezren, míg az ellenzéki rendezvényen alig pár ezren vettek részt, ami ugyan nem jelenti azt, hogy a Fidesz–KDNP-szövetség már most megnyerte volna a választásokat, ám véleményem szerint azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy nagyot lépett előre a győzelemhez vezető úton” – jelentette ki lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

A politológus úgy látja, hogy a jobboldal ugyanakkor nemcsak a számháborút nyerte meg, hanem politikai minőségben is jobban teljesített, vonzóbb alternatívát nyújtott, mint a baloldal. „Utóbbi nem is megemlékezést tartott, hanem inkább kormányellenes tüntetést, ami – akkor is, ha legitim aktuálpolitikai üzeneteket elmondani egy ünnepnapon – szerintem egyáltalán nem méltó a magyar forradalom és szabadságharc emlékezetéhez. Az „Orbán, takarodj!” rigmus ismételgetésének vagy a Dobrev Klára által megfogalmazott európai egyesült államok eszményének semmi köze sincs a ’48–49-es hőseinkhez” – szögezte le az elemző.

„Az összetartozás, az egység és ezzel együtt az európai mértékben is jelentős tömeg felerősítette a Békemenet legfontosabb üzenetét, azaz azt, hogy mi, magyarok szabadságszeretők, erősek és szuverének vagyunk, illetve békét akarunk” – értékelt Nagy Ervin, aki szerint ezzel az üzenettel sokkal többen tudnak azonosulni, mint amennyien a Fideszre szavaznak – éppen ez a fajta, az emberekről szóló és az emberekért megvalósuló politika volt a kormánypártok sikerének titka az elmúlt tizenkét évben.

A szabadság ünnepnapján két teljesen eltérő világképet, politikai alapállást láthattunk – ha úgy tetszik, tisztult a kép a politológus szerint, aki úgy látja, hogy a jobboldalon stabilitást és egységet, a baloldalon kaotikus viszonyokat és összevissza beszédet tapasztalhattunk, mert Orbán Viktor erőt sugárzott, Márki-Zay Péter viszont csak egy volt az összes fellépő politikus közül, akinek más ötlete nem volt, csak annyi, hogy le kell váltani a miniszterelnököt.

„A békét, a biztonságot és az építkezést választani most a győztes álláspont, és könnyen azzá válhat április 3-án is” – állapította meg Nagy Ervin. „Valami ellen szólni viszont továbbra is csak akkor lenne vonzó, ha érdemessé válna az alternatíva is. De ebben a formában és ezzel a politikával nem lett vonzóbb az ellenzéki összefogás, a baloldal március 15-i teljesítményével nem nyerte meg a magyarok szívét. A magyar szabadság ünnepe egyértelműen Orbán Viktor, a kormánypártok és a jobboldal győzelmét hozta meg, a baloldal pedig jottányit sem tudott előre lépni, ám annál többet hátrálni.”

A politológus mellett Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is értékelte a látottakat lapunk számára, leszögezve, hogy a két nagy politikai tábor rendezvényei szándékukban is eltértek.

„A Békemenet és az azt követő műsor a miniszterelnöki beszéddel méltó megemlékezés volt a márciusi ifjak tetteire – fogalmazott Hollik István. – Egy felelősségteljes miniszterelnöki beszédet hallhattunk. Ezzel szemben a baloldal megemlékezése se nem volt felemelő, se nem volt méltó az ünnephez. Ismét azt tapasztalhattuk, hogy amikor a hatalom és az erő a jobboldal kezében van, abból béke lesz, míg amikor a hatalom és az erő a baloldalé, akkor szemkilövetés és agresszió következik.”

Kapcsolódó írásaink