Belföld

Márki-Zay kiképzett, „sorköteles” katonákat küldene Ukrajnába

Tisztességes embereket a parlamentbe – követeli a baloldal, miközben a Gyurcsány-listán szerepel a megvádolt Czeglédy Csaba és Varju László, valamint a gyanúsított Molnár Zsolt

Hazugságokkal és szürreális ígéretekkel töltötte ki reklámidejét a köztelevízióban a Gyurcsány-lista első embere.

Márki-Zay kiképzett, „sorköteles” katonákat küldene Ukrajnába
Az ellenzék kormányfőjelöltje a védőoltásokkal kapcsolatban is felelőtlen kijelentéseket tesz
Fotó: MH/Török Péter

Harciasan indult tegnap Márki-Zay Péter a köztelevízióba, hogy a baloldali összefogás listavezetőjeként kapott megszólalási lehetőséggel „bölcsen gazdálkodva” elmondja a nézőknek azt, „amit egyébként nem hallhatnak”, mert szerinte „a propaganda elhallgatja előlük”. A rendelkezésére álló öt perccel aztán sikerült is úgy gazdálkodnia, hogy csaknem minden, általa egyébként is rendszeresen hangoztatott hazugság és csúsztatás belefért.

Az egyik ilyen állítás szerint nem igaz, hogy a baloldal küldene katonákat illetve fegyvereket Ukrajnába, hanem éppen „Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába, most is van fegyverszállítás Magyarországon keresztül”. Holott a magyar kormányfő álláspontja a háború kezdete óta változatlan: „egyetlen magyar sem kerülhet az ukrán üllő és az orosz pöröly közé, ezért sem katonát, sem fegyvert nem fogunk küldeni a harcterekre” – amint erről március 15-i beszédében fogalmazott. Ugyanakkor Márki-Zay Péter már kinyilatkoztatta, hogy a NATO kérésére készségesen küldene mind fegyvert, mind pedig katonákat, a Gyurcsány-lista ötödik helyén álló Fekete-Győr András, a Momentum exelnöke is támogatná a fegyverszállítást, Juhász Ferenc, Gyurcsány volt honvédelmi minisztere egyenesen számonkérte a kormányt, miért nem ad magyar lőszert Ukrajnának.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke pedig a minap egy lakossági fórumon fejtegette, hogy nem „hadköteles civil embereket” kell küldeni, hanem azt, „aki elment katonának, mert azért ment oda, hogyha a NATO hadba küldi, akkor ő fölüljön a repülőre és elmenjen a háborúba”. Csakhogy a magyar honvédek sem azért választották ezt a hivatást, hogy olyan háborúban harcoljanak, amelyben sem hazánk, sem a NATO nem érintett. Úgy látszik, ez Márki-Zay számára sem világos, ugyanis tegnap – Potocskánéhoz hasolóan – arról beszélt, „kiképzett, sorköteles embereknek” kellene menni.

Sok más témát is érintett Gyurcsányék miniszterelnök-jelöltje – a háborús kérdéshez hasonló „szakmaisággal” –, azt ígérte többek közt, hogy „eltörölnék a kötelező védőoltást”, mivel „az egészségügyi önrendelkezés sokkal fontosabb” a számukra. Nem tudni, pontosan mire gondolt Márki-Zay, hiszen a covid elleni oltás jelenleg csupán az egészségügyi és szociális dolgozók számára kötelező, aminek létjogosultságát a szakemberek nem vonják kétségbe, egyéb, régóta alkalmazott oltásokkal kapcsolatban pedig különösen felelőtlen lenne efféle kijelentéseket tenni.

Ismét megemlítette egyik kedvenc szlogenjét, mi szerint „tisztességes embereket a parlamentbe, a bűnözőket a börtönbe” – miközben a Gyurcsány-listán olyan nevek szerepelnek, mint bűnszervezet irányítójaként elkövetett költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba, a befolyással üzérkedéssel gyanúsított Molnár Zsolt, vagy a testi sértéssel és választási csalással vádolt Varju László.

Beszéde vége felé aztán végképp elgurult a gyógyszer, mivel közölte: „a magánegészségügyi ellátást is ingyenesen fogjuk biztosítani”. Megismételte továbbá korábbi ígéretét az euró bevezetésére, noha annak nincsenek meg a feltételei, és érdemes felidézni, amit Schiffer András, az LMP volt alapítóelnöke mondott nemrég: „Az euró két kulcsfontosságú monetáris politikai eszköztől fosztja meg az államokat: a valutaárfolyamok szabályozásától, valamint a jegybanki alapkamat meghatározásának szabadságától.

 Ha erről egy ország lemond, a szuverenitásából veszít. Azok a pártok, amelyek az euró minél korábbi bevezetését követelik, nettó hazaárulást követnek el.”

Kapcsolódó írásaink