Belföld

Kásler: Batthyány mindenben az emberséget, a jogot és az erkölcsöt képviselte

Gróf Batthyány Lajos mindenben az emberséget, a jogot és az erkölcsöt képviselte - hangoztatta hétfőn Sárváron az emberi erőforrások minisztere, aki a Rába-parti kisváros főterén felavatta az első független és felelős magyar kormány miniszterelnökének köztéri szobrát.

Kásler: Batthyány mindenben az emberséget, a jogot és az erkölcsöt képviselte
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere koszorúz Gróf Batthyány Lajos felavatott mellszobránál Sárváron
Fotó: MTI/Varga György

Kásler Miklós az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezésen avatóbeszédében úgy fogalmazott: Batthyány Lajos volt az az ember, aki össze tudta fogni egyetlen nagy politikai akaratba a reformkor minden irányzatát, akinek tekintélyét elfogadta Kossuth, Széchenyi és Deák is.

Miniszterelnökké történt kinevezése után az áprilisi törvények szellemében „zsigereiben érezve az idők szavát” előkészületeket tett, megszervezte a belső rend fenntartására a nemzetőrséget, és megszervezte azokat az első magyar honvéd zászlóaljakat is, amelyek később Pákozdnál képesek voltak megállítani Jellasicsot - sorolta.

Kásler Miklós kiemelte: Gróf Batthyány nemcsak a jog embere volt, de az egyik legerkölcsösebb magyar politikus is.

Emlékeztetett: akkor amikor a német országgyűlés kimondta az úgynevezett „kis német egységet”, amiből Ausztria kimaradt volna, akkor Batthyány felismerte, hogy nem lehet keresztülvinni a magyar függetlenséget, a magyar elszakadást attól a birodalomtól, amellyel Magyarország együtt alkot tényezőt, európai nagyhatalmat.

Batthyány a béke híve volt, azért kereste fel Deákkal együtt az előre nyomuló osztrák seregek főparancsnokát, hogy kieszközölje a békét. Elfogták, a magyar törvényekkel ellentétesen halálra ítélték és kivégezték.

Törekvéseit és szellemiségét, amelyek megalapozták a nemzet további jövőjét, később Deák Ferenc képviselte és váltotta valóra, „nem engedve semmit a negyvennyolcból”, az ezeréves magyar alkotmányból, egyetlen törvényből sem, amely a magyar történelem során megszületett - mondta.

A Sárvár főtéren, a Szent László római katolikus templom szomszédságában elhelyezett, oszlopon álló, kétszeres életnagyságúra felnagyított bronz mellszobor R. Törley Mária szobrászművész alkotása.

A szobrász Batthyány Lajost, az első független magyar kormány miniszterelnökét, Sárvár egykori országgyűlési képviselőjét díszmagyarban ábrázolta, aki jobbjában nem kardot tart, ökölbe szorított kezét az előtte álló pulpituson nyugtatja.

Kapcsolódó írásaink

CÖF-CÖKA: Mondjunk nemet a háborúra

Ā”Kezünkben magyar zászlóval szülőföldünkért, hazánkért mutassuk meg március 15-én, hogy Kossuth Lajos és Petőfi Sándor szellemisége tovább él” + ÚTVONAL

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom