Belföld

A baloldal a magyar emberek ellátását veszélyezteti

A magyarországi baloldal célkeresztjében áll évek óta a paksi atomerőmű és annak bővítése, a Paks II. beruházás és a tavaly megkötött hosszú távú földgázszerződés. Az orosz-ukrán konfliktus éleződése, majd a katonai akció megindítása után újult erővel folytatták a támadássorozatot, valóságos össztüzet zúdítottak a projektre, annak azonnali felfüggesztését követelték szinte óránként.

A baloldal a magyar emberek ellátását veszélyezteti
Paks II. látványterve
Fotó: Paks II. Zrt.

A magyarországi baloldal, az élén Gyurcsány Ferenccel és Márki-Zay Péterrel az ukrán-orosz háború kitörése után újult erővel folytatták a támadássorozatot, valóságos össztüzet zúdítottak a Paks 2 projektre. 

A baloldal azzal vádolja a magyar kormányt, hogy miközben elítélik az agressziót, közben üzletelnek vele. 

A valóság mindeközben az, hogy a kormány még az ukrán-orosz háború kitörése előtt kötött hosszútávú szerződést Oroszországgal, melynek célja a magyar emberek biztonságos, és kiszámítható gáz és áramellátása. 

A baloldal megint az amerikai intézkedéseket utánozná, vagyis betiltaná valamennyi energiahordozó orosz importját. Amivel annyi a probléma, hogy a magyar baloldal rengeteg gazdasági tényezőt nem vesz figyelembe. 

Többek között azt, hogy  kőolaj és a földgáz tekintetében az Egyesült Államok lényegében teljesen önellátó. Az orosz import aránya  tavalyi energiamérlegében, az olaj esetében 3,4 százalék, a gáz esetében 3,5 százalék volt, ami egy elenyésző arány az európaihoz képest. A kieső mennyiségeket tehát Amerika könnyedén pótolhatja saját forrásból.

Az viszont EU rövid távon nem képes helyettesíteni az orosz energiaimportot, így kénytelen továbbra is Oroszországtól vásárolni olajat és gázt.

Az energiaárak növekedése azonban jelentős többletköltséget okoz a közösségnek.

A magas árszintek hatására az energiaigényes ágazatokban a termelés korlátozása várható, ami növeli az inflációs nyomást és az ellátási kockázatokat.

Elfogadták a magyar álláspontot: Az EU-csúcson elutasították az olaj és a gáz területére kiterjedő szankciókat

Tehát a magyar baloldal szankciókat illető követelései még az uniós állásponttal is szembe mennek. 

„Magyarországon az energiaellátás biztonsági, szuverenitási és gazdasági, nem pedig politikai kérdés. A lakásokat, házakat, családi otthonokat politikai állásfoglalásokkal kevésbé, gázzal annál inkább lehet fűteni, és ugyanez igaz az ipar működőképességére is” - fogalmazott Szijjártó Péter mikor tavaly szeptemberben bejelentette a, hogy aláírásra került az orosz Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés, amely ebben a bizonytalanságokkal teli világban tizenöt évre garantálni tudja Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Magyarországon az orosz gázszerződés is védi a rezsicsökkentést

Európában energiaválság van: árrobbanás volt az áram- és a gázpiacon, amit minden háztartásban megéreznek. Az Unió központjában, Belgiumban minden tizedik ember képtelen már fizetni a rezsiszámlát. Az elemzések közben kiemelik, hogy Magyarországon az egyik legolcsóbb az áram és a gáz.

Hazánk az Oroszországgal kötött hosszú távú, 2036-ig szóló gázellátási szerződés értelmében a piaci árnál sokkal olcsóbban tudja beszerezni az energiahordozót.

Egy decemberi felmérésből látszik, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően Magyarországon az egyik legolcsóbb az áram és a gáz lakossági ára.

Koppenhágában például négyszer annyit kell fizetniük az embereknek rezsire, mint a budapestieknek. Míg 2010-ben magyarország csupán a 15. helyen szerepelt, addig 2020-ban már hazánkban fizettük a második legkevesebbet a gázért.

A baloldal szankciós követelései nyomorba taszítanák a magyarokat

Az elmúlt hetek, hónapok nyilatkozatai, amelyekkel a baloldal politikusai botrányt okoztak, azt igazolják, hogy Márki-Zay Péternek, Gyurcsány Ferencnek és a baloldal meghatározó képviselőinek nem számít a magyar emberek megélhetése, az ipar, a mezőgazdaság működőképessége, vagy fogalmuk sincs az általuk sürgetett lépések – az orosz gázszállítás és a Paks 2 beruházás leállításának - következményeiről.

Amit a magyar baloldal megint csak nem vesz figyelembe az az, hogy  ha a paksi atomerőmű által megtermelt villamos energiát szabadpiacról szereznénk be, akkor a családok rezsiköltsége a négyszeresére emelkedne.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy a családok éves, 92 147 forintos rezsiköltsége 264 564 forinttal, 356 693 forintra nőne.

A paksi atomerőmű évente mintegy 14 terrawattóra villamos energiát termel, ekkora mennyiség szabadpiaci beszerzése a jelenlegi árakon mintegy 1200 milliárd forinttal kerülne többe évente az erőmű jelenlegi önköltségi árához képest.

A baloldal ennek ellenére folyamatosan, naponta többször támadja a paksi beruházást. Márki-Zay Péter február 24-én az orosz nagykövetség előtti tüntetésen azt mondta: „És végezetül három további kérésünk is van (...). Az egyik, hogy csatlakozzon az Európai Unió szankcióihoz, és haladéktalanul függesszék fel Paks-2 engedélyezési eljárását."

Egy nappal később a baloldal miniszterelnök-jelöltje a közösségi oldalán ezt írta: „Követeljük, hogy azonnali hatállyal függesszék fel a Paks 2 beruházás előkészítését!"

A Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea március elsején többedjére is nekirontott a kormánynak, egymás után két posztban is.  Azt írta: „Kormányváltás után befejezzük a hazánkat veszélybe sodró hintapolitikát, és megerősítjük szövetségünket az Unióval és a NATO-val. Azonnal felmondjuk a Paks2 atomszerződést, és kitiltjuk az orosz kémbankot!" A következő bejegyzésében pedig úgy fogalmazott: „Egy biztos: elég volt a hazudozásból, a pávatáncból, április 3. után az új kormány valóban kitiltja a kémbankot és felmondja a Paks2 szerződést!" (Szabó Tímea a Nemzetközi Befektetési Bankot nevezi „kémbanknak")

Amire nem gondolt Szabó Tímea, hogy az Európai Unió  elismerte Paks II. szükségességét.

Az Európai Unió elismerte, hogy az új blokkok építésére hazánknak szüksége van, a blokkok visszahozzák a befektetett pénzt és profitot is termelnek. Paks II. szuverenitási kérdés: a magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek és a hazai vállalkozások olcsó villamos energiához jussanak kiszámítható, hazai forrásból.

Magyarországnak szüksége van a két új paksi blokkra ahhoz, hogy a növekvő áramfogyasztás mellett az egyébként uniós szinten is rendkívül magas importarány  ne növekedjen tovább, hiszen külföldi erőművekre nem lehet alapozni hazánk ellátásbiztonságát. A Paks II. projekt megvalósításával Magyarország célja, hogy a hazánk villamosenergia-termelésének felét biztosító Paksi Atomerőmű üzemidejük végét elérő blokkjait klímabarát, versenyképes és folyamatos villamosenergia-ellátást garantáló atomerőművi blokkokkal pótoljuk.

De a Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter által vezetett baloldalnak nem fontos a magyar emberek ellátásának biztosítása, csakis a hatalom megszerzése a céljuk. A választások közeledtével pedig csak egyre többszőr bizonyítják, hogy nem képviselik a Magyarország és a magyar emberek érdekeit. 

Kapcsolódó írásaink