Belföld

Pápai áldást vitt a menekülteknek Ferenc pápa képviselője

Ferenc pápa imáját és szolidaritásának kifejezését tolmácsolta az Ukrajnából menekülőknek Michael Czerny bíboros, aki a katolikus egyházfő személyes küldöttjeként, a Karmelita kolostorban tett látogatása után ellátogatott a Katolikus Karitász által működtetett segítségpontra.

Pápai áldást vitt a menekülteknek Ferenc pápa képviselője
Egyre többen menekülnek a háború elől a szomszédos országok egyikébe, többek között Magyarországra
Fotó: MH/Katona László

„Isten áldását mindenkinek, a szentatya azért küldött ide, hogy mindenkire áldását adjam” - mondta a menekültszállássá alakított kultúrházban pihenő embereknek a főpap, majd közösen imádkozott a Katolikus Karitász önkénteseivel Barabáson.

A bíboros, aki Ferenc pápa megbízottjaként Ukrajnába tart, a sajtónak nyilatkozva sajnálatát fejezte ki a menekülteknek, akiknek a kialakult helyzet nyomán összeomlott az életük és menekülésre kényszerültek.

De jó látnia - folytatta -, hogy Magyarországon szívesen fogadják őket és mindent megkapnak amire a jelen helyzetben szükségük van, illetve lehetőségük van továbbutazni.

Michael Czerny azt mondta, reméli, hogy a világ összes országa hasonló segítséget tud nyújtani a menekülteknek.

Hozzátette, tapasztalatai szerint Magyarországon szervezetten folyik a menekültek ellátása; mindennel, amit látott, nagyon elégedett.  

Kitért arra, reméli, hogy ez átmeneti állapot lesz a menekülők számára.

Az egyházban addig is mindenki keményen dolgozik, hogy enyhítse a helyzetüket - mondta Michael Czerny, az Átfogó emberi fejlődés dikasztériuma megbízott prefektusa, azt kívánva a menekülteknek, hogy minél hamarabb biztonságban hazatérhessenek.

A bíborost Barabáson Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyés püspök, Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus megyés püspök, valamint Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója fogadta.

A Miniszterelnökség által közreadott képen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (b2) és a Ferenc pápa képviseletében érkező Michael Czerny bíboros, az Átfogó emberi fejlődésért felelős vatikáni dikasztérium ideiglenes prefektusa (j2) megbeszélést folytat a Karmelita kolostorban 2022. március 9-én. Balra Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár (b1)
A Miniszterelnökség által közreadott képen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (b2) és a Ferenc pápa képviseletében érkező Michael Czerny bíboros, az Átfogó emberi fejlődésért felelős vatikáni dikasztérium ideiglenes prefektusa (j2) megbeszélést folytat a Karmelita kolostorban 2022. március 9-én. Balra Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár (b1)
Fotó: MTI/Miniszterelnökség

Semjén Zsolt találkozott Ferenc pápa képviselőjével

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerda délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Michael Czerny bíborost, az Átfogó Emberi Fejlődésért felelős vatikáni dikasztérium ideiglenes prefektusát - tájékoztatott Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

Michael Czerny kedden érkezett Magyarországra Ferenc pápa küldötteként, hogy találkozzon az ukrajnai háború elől menekülőkkel és az őket segítőkkel.

Tóth Tamás a találkozóról elmondta: Semjén Zsolt tájékoztatta a bíborost, hogy a magyar állami szervek szorosan együttműködnek a menekültek ellátásában az egyházakkal, illetve az általuk működtetett karitatív szervezetekkel, így a Katolikus Karitásszal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, valamint a kárpátaljai egyházmegyékkel.

A miniszterelnök-helyettes arról biztosította a bíborost, hogy Magyarország kiállt és kiáll Ukrajna szuverenitása és a nemzetközi jog érvényesítése mellett, és hangsúlyozta, hogy Magyarország a konfliktus mielőbbi, diplomáciai úton történő rendezésében érdekelt.

Tóth Tamás kitért arra: a találkozón Semjén Zsolt beszélt a kárpátaljai magyarokról is, kiemelve, hogy Magyarország a jelenlegi háborús helyzetben minden, a kárpátaljai magyarok nyelvhasználatával, anyanyelvi oktatásával kapcsolatos vitás kérdést félretesz, és a menekültek segítését tartja elsődleges feladatának.

Megjegyezte, a kormány minden humanitárius segítséget megad az Ukrajnából menekülőknek, hiszen Magyarország az első Ukrajnával határos biztonságos ország, de sem katonákkal, sem fegyver küldésével nem akarja előidézni a konfliktus súlyosabbá válását.

Hozzátette: a kormány döntése értelmében az ukrajnai menekültek befogadásának nincs felső létszámkorlátja.

Semjén Zsolt tájékoztatta Ferenc pápa küldöttét arról is: a kormány a szükséges jogszabálymódosításokat elvégezte, hogy a Magyarországra menekülő ukrán állampolgárok, illetve az Ukrajnából érkező, harmadik ország állampolgárai minden lehetséges segítséget megkaphassanak. A kormány gondoskodni kíván az ellátásukról, a gyerekek oktatásáról, és biztosítani akarja, hogy jogszerűen vállalhassanak munkát Magyarországon.

Tóth Tamás tájékoztatása szerint Michael Czerny a találkozón kiemelte, azért jött Magyarországra, hogy közvetítse Ferenc pápa imáit és szolidaritását a menekültekkel.

A bíboros azt mondta, kedden a Keleti pályaudvaron személyesen is meggyőződött arról, hogy a karitatív szervezetek és a magyar hatóságok szervezetten látják el munkájukat.

Michael Czerny a találkozón szorgalmazta, hogy alakítsanak ki még szorosabb, hosszú távú együttműködést a magyar kormány és a Szentszék között a menekültek megsegítésére - tette hozzá Tóth Tamás.

Migrációs szervezet: A magyar hatóságok hibátlanul kezelik a helyzetet

A Nemzetközi Migrációspolitika-fejlesztési Központ (ICMPD) főigazgatója szerint a magyar hatóságok hibátlanul kezelik az ukrajnai háború nyomán kialakult menekültválságot.

Michael Spindelegger a beregsurányi Híd Kárpátaljáért segítségponton tett látogatása alkalmával elmondta: a delegációjuk egyelőre a menekültek fogadásának és ellátásának folyamatát tanulmányozza, annak érdekében, hogy megfelelő segítséget tudjanak nyújtani.

Hangsúlyozta: egyelőre azt tapasztalják, hogy a hatóságok hibátlanul kezelik a helyzetet, illetve a civil szektor és a magánszemélyek is szenvedélyesen dolgoznak a menekültek érdekében.

„Hihetetlen ezt a segítségnyújtást látni, ami szép példája a szolidaritásnak” - fogalmazott Michael Spindelegger.

A bécsi székhelyű ICMPD világszerte 90 országban működik. Azzal a céllal jött létre, hogy kutatásokat végezzen és projekteket hajtson végre a migrációval kapcsolatos kérdésekben, emellett szakpolitikai ajánlásokat adjon kormányzati szerveknek, valamint kormányközi ügynökségeknek.

Kapcsolódó írásaink