Belföld

Törvényi kötelezettségén túl is biztosít médiafelületet a pártoknak a közmédia

Törvényi kötelezettségén túl is biztosít médiafelületet a pártoknak a közmédia - közölte a közmédia választási irodájának elnöke kedden az MTI-vel.

Törvényi kötelezettségén túl is biztosít médiafelületet a pártoknak a közmédia
Levélben szavazásra készült országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Dobos Menyhért kiemelte: törvényi kötelezettségén - a pártok és nemzetiségek politikai reklámjainak közzétételén - túl a közmédia az április 3-ai országgyűlési és nemzetiségi választások előtt lehetőséget biztosít az országgyűlési választáson országos listát állító pártoknak és nemzetiségi önkormányzatoknak, hogy ismertessék programjukat. Március 16-ától három héten keresztül szerdán és csütörtökön az M1 és a Kossuth Rádió biztosít felületet a programismertetőknek.

Az országgyűlési választáson országos listát állító valamennyi párt ötperces bemutatkozási lehetőséget kap az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorsávjában. A pártok szereplési sorrendje megfelel a Nemzeti Választási Bizottság február 26-án tartott sorsolásának eredményeként a pártlisták szavazólapon való megjelenésének.

A pártok képviselői március 16-ától három héten keresztül minden szerdán és csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában a 8 órai híreket megelőzően, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pedig a 8 órai Krónikát követően ismertethetik választási programjukat.

Ennek célja, hogy a közmédia felületet biztosítson ahhoz, hogy a magyar választópolgárok hiteles forrásokból ismerhessék meg minden induló párt és politikai szövetség programját, így a legszélesebb körű, kiegyensúlyozott információk birtokában hozhassák meg döntésüket április 3-án.

A listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok képviselői március 25-én és április 1-jén a Duna Televízióban, a pártokhoz hasonlóan ugyancsak ötperces időkeretben mutathatják be programjukat.

A közmédia választási irodája továbbra is kiemelten fontosnak tartja az esélyegyenlőséget, hogy a választásokon listát állító jelölőszervezeteknek nyújtott egyenlő feltételek mellett biztosítsa a kiegyensúlyozott, objektív tájékozódást a nézőknek és hallgatóknak - közölte Dobos Menyhért.
 

Kapcsolódó írásaink