Belföld

Már csak az aktivisták maradtak

Egyre érdektelenebbnek tartják a választók a baloldalt

A baloldal támogatottságának csökkenése nem csupán a közvélemény-kutatásokban mutatkozik meg, hanem Deák Dániel elemző szerint a hétköznapokban is: a tüntetéseiken csak pár százan lézengenek.

Már csak az aktivisták maradtak
Fotó: MH

A baloldali pártok ugyan soha nem tudtak olyan tömegeket megmozgatni, mint a Fidesz–KDNP-pártszövetség, ám szembeötlő, hogy rendezvényeikre egyre kevesebben látogatnak ki, ahol a jelszavak is változatlanok, nyilatkozta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

„A baloldal bő egy héten belül a harmadik kormányellenes tiltakozást tartotta, ismét zúgott az »Orbán, takarodj!« a baloldali megmozduláson. Ez is azt mutatja, hogy aktuálpolitikai szempontok motiválják őket még egy ilyen háborús konfliktus során is, semmi mást nem néznek, csak azt, hogy hol tudják támadni Orbán Viktort” – fogalmazott a politológus, aki szerint ez meglehetősen felelőtlen magatartás, hiszen ebben a helyzetben nemzeti összefogásra lenne szükség.

„Nem meglepő, hogy a kutatásokban tovább csökkent a baloldal támogatottsága, hiszen ismét a nemzeti érdekekkel mennek szembe. De nemcsak a kutatásokban érezhető a baloldal mélyrepülése, hanem a hétköznapokban is: a tüntetéseiken csak pár százan lézengenek, a kivezényelt pártaktivistákon kívül mások nem nagyon vesznek részt a megmozdulásaikon. Ez azt mutatja, hogy a baloldal háborús hergelése és a kormány támadása ebben a helyzetben nem nyerő stratégia, az emberek ugyanis békére és biztonságra vágynak, amit jelen pillanatban a kormányoldal, nem pedig a felelőtlen baloldal tud garantálni – szögezte le Deák Dániel.

A tüntetésen is érzékelhető háborús hergelésre utalt tegnap közösségi oldalán Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. „Márki-Zay Péter szerint hazugság, hogy az Ukrajnába történő fegyverszállítás veszélybe sodorná a magyarokat” – emlékeztetett a politikus, hozzátéve: az orosz fél nyilvánvalóvá tette, hogy súlyos árat fizetnek a halált okozó fegyverszállításokban résztvevők. A nemzetközi sajtóban megjelent hírek alapján is a legnagyobb felelőtlenség lenne fegyvert szállítani, belesodorva ezzel Magyarországot a háborúba. Azzal, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje oroszbarátnak nevezte a kárpátaljai magyarokat, az ukrán szélsőségesek célpontjává válhatnak – értékelt Hollik István.

Kapcsolódó írásaink

Szektahangulat és újabb hazugságok

ĀA háború „menedzseléséről” beszélt Márki-Zay, Kocsis Máté szerint a magyar érdek a béke, „kis hazánknak nincs szüksége a Márketing Péter által kínált háborúsmenedzsment-tudásra”