Belföld

Kollégiumra is jogosultak a menekült diákok

Az Ukrajnából érkező fiataloknak lehetőségük lesz a tanulásra

Beiratkozhatnak a magyar óvodákba és iskolákba az orosz–ukrán háború elől hazánkba menekülő családok gyermekei – derül ki a szaktárca lapunknak küldött válaszából, amely szerint a körzetes intézmények mindenhol kötelesek felvenni a menekült diákokat. Budapesten sok egyházi iskola már jelezte: önkéntes tanárokkal szervez órákat az érintetteknek.

Kollégiumra is jogosultak a menekült diákok
A menekültek igény esetén a magyar óvodákba, iskolákba is beiratkozhatnak
Fotó: MH/Purger Tamás

Mindent megtesz a magyar állam, hogy a körülményekhez képest a legmegfelelőbb oktatásban részesülhessenek azok a tanulók is, akik a háborús övezetből érkeznek hozzánk. Célunk az itt maradók mielőbbi integrálása, beilleszkedésük támogatása – tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az ukrajnai harcok miatt veszélybe kerülő és onnan Magyarországra menekülő diákok helyzetéről. Megkeresésünkre a szaktárca kiemelte, minden olyan, nem magyar állampolgárságú gyermek számára biztosítják a oktatás-nevelésben való részvételt, akik menekültstátuszt kérnek.

A gyerekek óvodai nevelésre, kollégiumi ellátásra és iskolai oktatásra is jogosultak. „A tartózkodási helyük szerinti körzetes intézmény köteles őket felvenni, de a szülő vagy a tanuló választhat más iskolát is. Egyházi, magán- vagy más állami fenntartású intézmény is fogadja a diákokat, a szabad iskolaválasztás joga őket is megilleti. Arról, hogy a gyermek melyik osztályba kerül, az intézmény igazgatója dönt az adott tanuló életkora, korábbi tanulmányai alapján” – részletezte az Emmi. Hozzátették: a magyar állampolgársággal rendelkező külhoni gyerekeknek mindehhez menekültstátuszra sincs szükségük, a tankötelezettség vonatkozik rájuk, amint lakóhelyet létesítenek Magyarországon.

Budapesten számos iskola már be is jelentette, hogy tárt karokkal fogadja a háború elől menekülő fiatalokat. A kezdeményezéshez csatlakozó egyházi iskolák – többek közt a Piarista Gimnázium és a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium – pedagógusai tartják meg az órákat önkéntes munkában, de a szervezők várják további tanárok jelentkezését is.

Folytathatják tanulmányaikat nálunk az Ukrajnából érkező egyetemisták is, Bódis József államtitkár közlése szerint a hazai felsőoktatási intézmények biztosítják a képzések folyamatosságát. A kárpátaljai Beregszászon működő II. Rákóczi Ferenc Főiskoláról például már több százan érkeztek hazánkba. A bajba jutott hallgatók az oktatás mellett kollégiumi felajánlásokat is kapnak, de adománygyűjtő akciókat, pszichológiai vagy akár orvosi-egészségügyi segítségnyújtást is szerveznek számukra a magyar egyetemek.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatása szerint az ukrán és kárpátaljai magyar fiatalokon túl még a harmadik országbeli, Ukrajnában tanuló diákok is kapnak segítséget Magyarországon. Kétezer Ukrajnában tanuló indiai diák például már a magyar kormánynak köszönhetően térhetett haza otthonába.

Egyre több hasonló oktatási együttműködés indul a szomszédságban is: Csehországban például ukrán iskolahálózatot hoznak létre, ahol ukrán tanítók az anyanyelvükön taníthatják a menekültek gyermekeit.

Kapcsolódó írásaink