Belföld

A kormány 24 órás szolgálatban biztosítja a menekültek egészségügyi ellátását

Magyarország minden ukrajnai menekültet fogad és ellát, a kormány szálláshelyet és szükség esetén egészségügyi, kórházi ellátást is biztosít a menekülteknek - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményéből.

A kormány 24 órás szolgálatban biztosítja a menekültek egészségügyi ellátását
Egyre többen menekülnek a háború elől a szomszédos országok egyikébe, többek között Magyarországra
Fotó: MH / Purger Tamás

A nap 24 órájában mobil egészségügyi csapatok várják a menekülteket már a határmenti gyűjtőpontokon, biztosítják a menekültek egészségügyi szűrését, ellátását, koronavírus-tesztelését és szükség esetén megszervezik kórházi ellátásukat. A menekülthullám elindulása óta összesen közel 100 menekült igényelt kórházi, többségében rövidebb ambuláns ellátást. Jelenleg 14-en vannak kórházban, közülük 9 gyermek.

Az egészségügyi csapatok a Tarpán, Fehérgyarmaton, Mándokon, Vásárosnaményban, Aranyosapátiban található gyűjtőpontokon dolgoznak, ahol amellett, hogy zajlik a menekültek regisztrációja, egészségügyi szűrésüket, indokolt esetben egészségügyi vizsgálatukat biztosítják, és szükség esetén megszervezik kórházi ellátásukat. Az egészségügyi mobilcsapatokat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház mátészalkai, fehérgyarmati, vásárosnaményi, nyíregyházi telephelyei, valamint a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház biztosítja.

Az egészségügyi munkacsoportok egy orvosból, egy vezető ápolóból, egy ápolóból és egy adminisztrátorból áll, a csapatok két 12 órás műszakban dolgoznak.

A gyűjtőpontokon a menekülteknél felmérik, hogy oltottak-e, kérnek-e oltást. Az oltatlan menekülteknél, a koronavírus-fertőzésre utaló tüneteknél, illetve mindenkinél, aki menekültszálláson kéri az elhelyezését tesztet végeznek. A protokoll szerint igazolt fertőzés esetén a járványügyi hatóságot is értesítik, amely karantént rendel el, komolyabb tüneteknél a beteget kórházba szállítják.

Azok a menekültek, akik Magyarországon terveznek letelepedni és egyénileg oldják meg az elhelyezésüket, azok a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatóhoz tudnak fordulni, míg azok számára, akik tömeges szálláshelyen kerülnek elszállásolásra, ott biztosítjuk az egészségügyi jelenlétet és a gyógyszeres ellátást is.

A kórházak által kiállított egészségügyi csapatokon túl a karitatív szervezetek is segítik az egészségügyi feladatokat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom