Belföld

Az egész ország megmozdult

Az egész ország megmozdult az orosz-ukrán háború elől menekülők érdekében. A rendvédelmi szervektől és az állami vállalatoktól kezdve, a karitatív szervezeteken, az önkormányzatokon és az önkénteseken át mindenki igyekszik kivenni a részét a feladatokból. A magyar kormány a kezdetektől folyamatosan dolgozik azon, hogy mindenki megkapja a megfelelő segítséget - írta Facebook-oldalán Szentkirályi Alexandra.

Az egész ország megmozdult
A menekültek ellátását Orbán Viktor miniszterelnök is megtekintette
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányszóvivő listába szedte a segítségnyújtásokat:

 • 24 órában működővé tettük a magyar-ukrán határátkelőhelyeket a menekültek gördülékeny átjutása érdekében.
 • A határátkelőhelyeken a menekültek beléptetését a Rendőrség végzi, akik ott vannak a gyűjtőpontokon, pályaudvarokon és a Segítségpontokon is
 • Azonnal Segítségpontokat hoztunk létre Beregsuránynál, Tiszabecsnél, Záhonynál, Barabásnál és Lónyán.
 • A katasztrófavédelem megszervezte az arra igényt tartók elszállásolását és a szállásokra való eljutását is.
 • Amennyiben az ide érkezők menekült státuszra jelentkeznek, a menedékkérelmeket az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság munkatársai a gyűjtőpontokon, és valamennyi ügyfélszolgálaton (minden nagyvárosunkban) átveszik a kérelmezőktől.
 • A területileg érintett kormányablakok folyamatos nyitvatartását biztosítottuk, valamint a kormányhivatalok közreműködnek a tolmácsok és az egészségügyi ellátó személyzet biztosításában.
 • A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Kormányhivatal Covid gyostesztet, orvosi és FFP2 maszkokat valamint vizsgálókesztyűket szállított a Segítségpontokra.
 • Az állami vállalatok is kiveszik a részüket a feladatokból: a MÁV bevezette a szolidaritási jegyet, amivel ingyen utazhatnak az Ukrajnából menekülők és már emelt számban, 4 óránként különvonatok is közlekednek Záhony és Budapest között. A Volánbusz az ukrán-magyar határ mentén négy helyszínen és a budapesti vasúti fejpályaudvarokon biztosít autóbuszokat az Ukrajnából érkező menekültek elszállítására.
 • Elindítottuk a Híd Kárpátaljáért összefogást: 1357-es nemzeti segélyvonalon, valamint az erre a célra fenntartott számlaszámon (11711711-22222222).
 • 600 millió forint értékben küldünk élelmiszert, gyermekápolási és higiéniai termékeket Kárpátaljára, ezen kívül 30 tonna élelmiszert és 100 ezer liter üzemanyagot, és most indult el egy 140 millió forintos szállítmány egészségügyi eszközökkel.
 • A kormány 1,3 milliárd forint támogatást biztosít a nagy segélyszervezeteknek a Hungary Helps Programon keresztül és ez az összeg tovább növelhető.
 • Azért, hogy az ukrajnai menekültek megsegítése még hatékonyabb, a kormányzati szereplők és a jelentősebb karitatív szervezetek munkája még összehangoltabb és szervezettebb legyen, a kormány létrehozta a Humanitárius Tanácsot.
 • A kormány a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson keresztül koordinálja a segélyek, adományok gyűjtését és humanitárius segélyszállítmányok kiszállítását, a hazai segélyszervezetek munkáját.
 • Külön munkacsoportot hozott létre a kormány, amely segíti a menekültek munkába állását.
Egyre többen menekülnek a háború elől a szomszédos országok egyikébe, többek között Magyarországra
Egyre többen menekülnek a háború elől a szomszédos országok egyikébe, többek között Magyarországra
Fotó: MH / Purger Tamás

Jó volt látni az elmúlt napokban személyesen is ezt az összefogást, mindenkinek köszönjük, aki ebben részt vesz. Magyarország segít! - írta Szentkirályi Alexandra a poszthoz.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink