Belföld

A higgadt, biztonságot képviselő erő a nyerő

Hétértékelő. A koronavírus-járványhoz hasonlóan álhíreket gyárt és terjeszt az ellenzék, pártpolitikai alapon folytatja a kormány támadását ezekben a nehéz időkben is

Magyarország érdeke a béke, amiért rengeteg erőfeszítést tesz a magyar kormány – állapította meg Deák Dániel. Az elemző szerint tovább nyílhat a támogatottsági olló a felelősen cselekvő kormányoldal és a meggondolatlan, konfliktuskereső baloldal között.

A higgadt, biztonságot képviselő erő a nyerő
Fotó: JOHN THYS / AFP

Az orosz–ukrán háború alapjai­ban írta át a politikai napirendet, aminek értelemszerűen hatása lesz a belpolitikai erőviszonyokra is – mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette, rendkívül fontos, melyik politikai oldal miként reagál a háború hírére, a béke- vagy a konfliktuskeresés a célja.

Orbán Viktor azonnal elítélte az orosz támadást, és továbbra is Magyarország békéjéért, biztonságáért dolgozik, míg a baloldal és Márki-Zay Péter a koronavírus-járványhoz hasonlóan álhíreket gyárt, és pártpolitikai alapon folytatja a kormány támadását ezekben a nehéz időkben is, amikor nemzeti egységre lenne szükség.

Márki-Zay fegyvereket és magyar katonákat küldene Ukrajnába, ami belesodorná hazánkat is a fegyveres konfliktusba – hangsúlyozta az elemző, rámutatva: ismét a magyar emberek akaratával ment szembe a baloldal miniszterelnök-jelöltje, hiszen egy friss felmérés szerint a magyarok 77 százaléka elutasítja ezt a felvetést. Ugyancsak elfogadhatatlannak tartják a magyarok azokat a baloldali javaslatokat, amelyek a hazai energiaellátás biztonságát és a rezsicsökkentést veszélyeztetnék.

A baloldal felelőtlen és konfliktuskereső megnyilatkozásai tovább rontanak a választási esélyein, hiszen ilyen helyzetben az emberek mindig ahhoz a politikai erőhöz húznak, amelyik a biztonságot, békét képviseli, és cselekvőképes politikát folytat – jelentette ki Deák, hozzáfűzve, ez ma a kormányoldal, amelynek politikusai példaértékűen kommunikáltak a nehéz helyzetben, míg az agresszív Márki-Zay ismét csúnyán leszerepelt.

Ezt jelzi, hogy hosszú idő után helyette Gyurcsány Ferenc szólalt meg, a baloldal főnöke személyesen adott interjút az ATV-ben, miközben erre már csaknem egy éve nem volt példa. Tehát a DK-elnök „kapitánya” ismét komoly csalódást okozott a baloldalon. Április 3-án arról döntünk, hogy higgadt, békekereső vagy agresszív, konfliktusos ember lesz-e Magyarország miniszterelnöke – összegzett az elemző.

Kitért arra, hogy a balliberális sajtó a kormány támadásával töltötte a múlt hetet is, rengeteg álhírt terjesztett itthon és külföldön hazánkról, például hogy Orbán Viktor megakadályozza a szankciókat Oroszországgal szemben. Hamar kiderült azonban, hogy ez hazugság, a Swift-rendszer kapcsán sokáig a németek ellenezték a szankciókat. Ha ezt Magyarország tette volna, ismét Putyin pincsijének neveznék a magyar kormányfőt – jegyezte meg Deák –, így azonban, hogy a baloldali német kormány, nem nagyon hallani a kritikus hangokat a balliberális sajtóban.

Mindenesetre ebben a helyzetben ez az álhírterjesztés elfogadhatatlan, hiszen most még a járványnál is kiélezettebb a helyzet – szögezte le Deák Dániel. – Magyarország érdeke a béke, amiért rengeteg erőfeszítést tesz Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter egyaránt, aki még azt is felajánlotta a háborúban álló feleknek, hogy Budapesten tartsanak békekonferenciát.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány beismerte, ő a főnök

ĀHétértékelő. A DK elnöke 2006-ban hazudozásaival lejáratta a miniszterelnök-jelölti vita műfaját, Márki-Zay pedig nem vitaképes, olyan mint egy felhúzott gramofon – mondta Kiszelly Zoltán