Belföld

Soltész: A kormány elkötelezett a béke iránt

A magyar kormány elkötelezett a béke iránt, s a béke érdekében a következő négy évben is mindent meg fog tenni - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Baranya megyei Nagykozáron.

Soltész: A kormány elkötelezett a béke iránt
Soltész Miklós: A kormány elkötelezett a béke iránt
Fotó: MH

 Soltész Miklós a horvát és német nemzetiséget érintő helyi fejlesztésekkel kapcsolatos ünnepségen az ukrán-orosz konfliktusra utalva azt mondta: „tudjuk mi, magyarok is, mennyi bűn szárad azoknak a nagyhatalmaknak a lelkén”, amelyek „évszázadokon keresztül különböző nemzeteket magukra hagytak - például szenvedni a kommunizmus alatt -, vagy háborúk során különböző támadásokkal pusztítottak”.

Úgy vélte, most ezt az időszakot „éljük újra”, éppen ezért óriási a magyarok és az országban élő nemzetiségek felelőssége abban, hogy „mi, egymás között a békét megtartsuk”.

Hoppál Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és kormánypárti képviselőjelöltje arról beszélt: a kormány 2010 óta kiemelten kezeli a nemzetiségeket, jelentős összegekkel támogatja önkormányzatai működését, fejlesztéseit, programjait. Jelezte: Nagykozárban hatszorosára emelkedett tíz év alatt a helyi horvát és német helyhatóság támogatása.

Kapcsolódó írásaink