Belföld

Csaknem kétszázezer romániai magyar szavazhat, ha feliratkozik a névjegyzékbe

Választás 2022

Több mint 190 ezer, romániai lakcímmel rendelkező magyar állampolgár kap szavazói levélcsomagot az április 3-án tartandó magyarországi parlamenti választásokra – közölte Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán tartott sajtótájékoztatóján.

Figyelmeztetett: aki megszerezte a magyar állampolgárságot, nem kapta meg automatikusan a választójogot is, ahhoz fel kell iratkoznia a választói névjegyzékbe. Azok a honosított magyar állampolgárok vehetnek részt a magyarországi parlamenti választásokon, akik ezt már korábban megtették, vagy március 9-ig regisztrálnak a Valasztas.hu vagy a Magyarorszag.hu felületen.

Fontos a megváltozott lakcím, a házasságkötéssel történt névváltoztatás és a halálozások bejelentése is, hogy töröljék az elhunytakat a választói névjegyzékből. Nagy Attila arra is kitért, hogy az idei választásokkal egy időben népszavazást is tartanak Magyarországon.

A határon túli szavazóknak küldendő levélcsomagban egy általános tájékoztató, egy, a választó azonosítását szolgáló lap, az országgyűlési szavazólap, a népszavazási szavazólap, valamint belső boríték és válaszboríték lesz. Az NVI elnöke közölte: március 19-től 6 és 22 óra között nyitva tartanak a konzulátusok, és fogadják a levélszavazatokat. A konzulátusokon biztosítják a titkos szavazás lehetőségét, emellett segítséget is nyújtanak az azonosító lap kitöltéséhez.

Kapcsolódó írásaink