Belföld

Bosszúbizottság-ügy: Karácsony beintett a kormányhivatalnak

Több ponton is parázs viták alakultak ki tegnap a Fővárosi Közgyűlésben: a zöldfejlesztések a ciklus végére készülhetnek csak el, míg forráshiányra hivatkozva több fontos fejlesztés sorsa kérdéses, így a 3-as metró akadálymentesítése is, ami miatt százmilliós összeget bukhat Budapest.

Bosszúbizottság-ügy: Karácsony beintett a kormányhivatalnak
Karácsony Gergely balliberális főpolgármester
Fotó: MH/Purger Tamás

Napirend előtti felszólalásában Csepel Fidesz–KDNP-s polgármestere, Borbély Lénárd arról beszélt, ha nem is pontosan a ciklus közepén járunk, érdemes lenne Karácsony Gergelynek számot adni eddigi munkájáról. A főpolgármester kommunikációs trükkökön túl nem tud érdemi eredményeket, önálló fejlesztéseket felmutatni, és miközben a baloldali vezetés kivéreztetésről beszél, addig láthatólag nem okoz problémát prémiumot fizetni a fővárosi cégek vezetőinek – mutatott rá Borbély Lénárd.

Ezután Karácsony Gergely beszámolt a Fővárosi Kormányhivatal törvényességi felhívásáról, amelynek tárgya az a – baloldali többség által – januárban felállított vizsgálóbizottság, amelyet az V. és VII. kerület ingatlanügyeinek vizsgálatára hoztak létre, és amely a Fidesz szerint „bosszúbizottság" a Városháza-gate miattkorábban felállított testületre. A kormányhivatal kimondta, hogy a bizottság működése jogszerűtlen, hiszen egy önkormányzat – a főváros – nem vizsgálhatja egy másik önkormányzat – a kerületek – ingatlanügyeit, nincs erre hatásköre.

A főpolgármester indítványában arra kérte a közgyűlést, fejezze ki, hogy a kormányhivatal döntésével nem ért egyet, a vizsgálóbizottság pedig folytassa munkáját. Karácsony azt állította, a bizottság csak fővárosi érdekek mentén vizsgálódik. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP képviselője – aki az összeférhetetlenség miatt lemondott Nagy Gábor Tamás helyére érkezett a közgyűlésbe – azzal szembesítette a főpolgármestert, hogy a Facebook-posztjaiban leírtak alapján közel sem ennyire szűk a bizottság mozgástere. Borbély Lénárd figyelmeztetett, hogy a testület további működése jogi problémákat szülhet, Pintér Gábor Fidesz–KDNP-s képviselő pedig a bizottság megalakításának időzítését tette szóvá, hiszen két és fél éve bármikor ki lehetett volna vizsgálni ezeket az ügyeket, mégis most, a választás előtt kerül erre sor.

A zöldfejlesztések tervezéséről is vita alakult ki. Borbély Lénárd nehezményezte, hogy habár a terem falára a baloldali vezetés kifeszített egy „igazságos Budapest" feliratú molinót, mégsem számolnak ezen a téren egyetlen jobboldali vezetésű kerülettel sem. Így szerinte ez is csak újabb marketingfogás. Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere jelezte, a fejlesztéseknek csupán a ciklus végére lehet valami eredménye, ami vérszegény teljesítmény egy „zöld polgármestertől".

A BKV előterjesztései kapcsán Wintermantel Zsolt elmondta, komoly problémákkal nézhet szembe a főváros, ha nem sikerül a 3-as metró szóban forgó állomásainak az akadálymentesítése, hiszen elképzelhető, hogy az erre szánt több száz milliós forrást vissza kell majd fizetni. Ugyanez igaz az 50-es, valamint a 56-os és 61-es villamosvonalak felújítására – vélte Wintermantel. Megjegyezte, több mint ötvenmilliárdos kormányzati támogatás mellett pénzhiányra hivatkozni és a kormánytól pénzt kérni a felújításra megkérdőjelezhető magatartás. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes közölte, nem tud más megoldást, mint a kormánytól pénzt kérni, hiszen jelenleg a közösségi közlekedés fenntartása is problémát okoz.

A Fidesz fővárosi szervezete közösségi oldalán hangsúlyozta: több száz millió forintot bukhat Budapest Karácsony Gergelyék hozzá nem értése és hatalmi gőgje miatt. Félő, hogy vissza kell fizetni a M3 metró Határ úti és a Göncz Árpád városközponti megállóhelyeinek akadálymentesítésére fordítható több száz millió forintos európai uniós forrást, továbbá egy bírság kockázata is fennáll. Hasonló a helyzet az 50-es, valamint az 56/61-es villamosvonal felújításával és több megállójának akadálymentesítésével is, amelyeket szintén nem kezdett el a főváros. „Karácsonyék szokásukhoz híven pénzhiányra hivatkoznak, és egy lebutított beruházást akarnak elfogadtatni, amely korszerűtlen és nem teljesen akadálymentes állapotot eredményezne, hosszú távon sem lehetővé téve a CAF villamosok üzembe állítását Budapest egyik legforgalmasabb szakaszán" – írta a budapesti Fidesz.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony megint hazudott nyelvtudásáról

ĀA hétvégén a világ legrangosabb nemzetközi biztonságpolitikai fórumán, a Munich Security Conference-n vett részt és magyarul makogott, míg mindenki más angolul beszélt + VIDEÓ