Belföld

Így működik a Gyurcsány-show

Újabb megerősítést nyert a tény, miszerint a baloldalon nem volt előválasztás, helyette egy Gyurcsány-show-t rendeztek, aminek keretén belül a bukott miniszterelnök döntötte el, hogy ki indulhat és ki nem. (Ahogy természetesen a teszetosza és rekordnépszerűtlen Karácsony Gergely levételéről és Márki-Zay Péter előtérbe helyezéséről is ő döntött. Az más kérdés, hogy Márki-Zay mára Karácsonynál is esélytelenebbé vált.) Most kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc a saját pártja óbudai emberét szemlőhegyi luxusvillájába rendelte, és ott megmondta, hogy nem mérettetheti meg magát, mivel a választókörzet Karácsony Gergely párttársáé, Szabó Tímeáé

Így működik a Gyurcsány-show
a bukott miniszterelnök döntötte el, hogy ki indulhat és ki nem
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Index a baloldalon belüli erőviszonyokat szemléltető cikket jelentett meg Budapest 4-es, illetve 10-es számú egyéni választókörzeteiről, azaz a II. és a III. kerületről.

A portál rövid interjúkat készített a 4-es és 10-es körzetben induló baloldali jelöltekkel, Hazai Iván Andrással (Valódi Demokrata Párt) és Rózsa László Péterrel (Valódi Demokrata Párt), akik korábban Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök politikai formációjában, a Demokratikus Koalícióban (DK) politizáltak. Megszólaltatták a Reformerek miniszterelnök és egyben óbudai jelöltjét, a volt jobbikos Varga-Damm Andreát is.

Hazai Iván András a Gyurcsány-párt megalakulása óta volt a DK óbudai elnöke, a párt országos tanácsának tagja, jelenleg függetlenként III. kerületi önkormányzati képviselő.

Ő és régi-új párttársa, Rózsa László Péter jelenleg szintén független óbudai önkormányzati képviselő beszélt az Indexnek a jelöltállítás folyamatáról, és arról, hogy miért rúgták össze a port Gyurcsány Ferenccel, illetve az MSZP-sből DK-ssá vált polgármesterrel, Kiss Lászlóval olyannyira, hogy végül kiléptek a Gyurcsány-pártból, és Valódi Demokrata párt néven mindkét óbudai választókerületben elindulnak a mandátumért. 

Kiss László polgármester az irodájában mondta nekem azt, hogy nem indulhatok az előválasztáson. Hazai Iván Andrást maga Gyurcsány Ferenc hívta a saját szemlőhegyi házába, hogy ugyanerről tájékoztassa" – mondta Rózsa László, azt is hozzátéve, hogy szerinte A DK – nevével ellentétben – nem egy demokratikus párt.

Ezt a fentiek mellett Hazai Iván András azzal indokolta, hogy Kiss László kijelentette, helyi ügyekben a következő öt évben csak ő, illetve a frakcióvezető és Czeglédy Gergő alpolgármester szólalhat meg.

Gyurcsány Ferenc pedig – hazai állítása szerint – megmondta neki, hogy a 10-es választókerület Karácsony Gergely párttársáé, a kacskaringós múltú, saját közegében is Kabul rózsájának csúfolt Szabó Tímeáé.  Ennyire volt tehát „demokratikus" az „előválasztásnak" csúfolt Gyurcsány-show, valójában a bukott miniszterelnök döntötte el, hogy ki indulhat és ki nem.

Gyurcsány Ferenc óbudai show-jában végül csak Szabó Tímeának engedte meg, hogy „megmérettesse magát", így a baloldali szavazók egy jelölt közül „választhattak".

Megfenyegették Varga-Damm Andreát, mivel indul Gyurcsány jelöltje ellenében

Budapest 10-es számú választókörzetében indul még a korábban jobbikos Varga-Damm Andrea, aki egyúttal a Reformerek nevű párt elnöke, illetve miniszterelnök-jelöltje.

Varga-Damm arról beszélt az Indexnek, hogy azért zárták ki a jobbikból, mert nem akarták őt befutó helyen látni egy baloldali listán. 

Varga-Damm Andrea felidézte, hogy korábban Jakab Péter kijelentette, hogy aki kilép a jobbikból, az sehol sem vehet részt a Gyurcsány-show-n. Az ő demokráciafelfogásába viszont nem fér bele, hogy foglalt helyek vannak egy többszereplős játékban. 

Tényleg meg lett mindenkinek tiltva, hogy Szabó Tímea mellett itt elinduljon. Ezt egyébként nem értem, hogy miért, hisz Tímea az előválasztást úgyis megnyerte volna.

Most akkor van demokrácia vagy nincs demokrácia? – tette fel a kérdést a politikus, aki egyúttal megerősítette a két volt DK-s által elmondottakat, miszerint: Gyurcsány csupán Karácsony párttársának engedélyezte Óbudán, hogy elinduljon a show-n. 

Indulása nem váltott ki osztatlan lelkesedést, Varga-Damm Andrea azt állítja, hogy a baloldali összefogás oldaláról már kapott fenyegetéseket. Te nagyon vigyázz, ezek mindenre képesek – mondta neki telefonon az egyik ellenzéki országgyűlési képviselő.

Kapcsolódó írásaink

Az elvándorlásról is hazudik Márki-Zay

ĀA hódmezővásárhelyi polgármester korábban Michael Jackson egymást követő plasztikai műtéteit állította párhuzamba a nemzeti tragédiánkat jelentő országhatár-átszabásokkal