Belföld

Márki-Zay származás alapján listázza a Fideszt

„Évtizedek óta nem fasisztázta le senki a saját szövetségeseit. (…) »Európában« ilyenkor szokott egy politikai karrier véget érni” – írta Hont András liberális publicista

A saját szövetségeseit lefasisztázó és lekommunistázó Márki-Zay Péter újra magyarázkodásra kényszerült, hibázását fáradtságával magyarázta. A botrány eszkalálódik, a „demokratikus” ellenzék viszont hallgat a vállalhatatlan szavak miatt.

Márki-Zay származás alapján listázza a Fideszt
A baloldali miniszterelnök-jelölt sokadszor tett vállalhatatlan kijelentést
Fotó: MH/Purger Tamás

Egyre jobban dagad a botrány Márki-Zay Péter vasárnapi kijelentése kapcsán. A baloldal miniszterelnök-jelöltje Fonyódon, a hatpárti ellenzéki koalíció helyi jelöltje, Steinmetz Ádám jelenlétében azt mondta, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat a szövetségükben külön-külön képviselik. A kínos intermezzót követően a jobbikos Steinmetz  a Magyar Nemzetnek azt felelte: „Nem gondolom, hogy ezt kommentálnom kellene. Én azt gondolom, hogy mindenki feleljen a saját szavaiért.”

A baloldal kormányfőjelöltje Facebook-posztjában újra magyarázkodni kezdett, ami szerint szavait kiemelték a szövegkörnyezetből, kijelentése valójában Orbán Viktorra és a Mi Hazánk Mozgalomra vonatkozott. Ugyanakkor Bohár Dánielnek, a Pesti TV riporterének elismerte, hogy hibázott, amit a fáradtságával magyarázott. Kiderült az is, hogy szövetségesei is számon kérték az említett mondatot, ám Márki-Zay szerint megmagyarázta nekik a helyzetet.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a TikTok-oldalán megosztott videójában Gyurcsány Ferenc 2012-es szavait hasonlította össze Márki-Zay Péter minapi kijelentésével. A bukott miniszterelnök akkor úgy fogalmazott: „Képtelen vagyok megérteni és képtelen vagyok elfogadni, hogy egy önmagát demokratikusnak mondó párt, hogy a csudába parolázhat a Jobbikkal, ezzel a fasiszta párttal?”

A „demokratikus ellenzék” most Gyurcsánnyal az élen hallgat Márki-Zay vállalhatatlan, beszédes és önleleplező kijelentéséről, hogy egy szövetségben, bár külön-külön képviselik a fasisztákat és a kommunistákat, ugyanakkor a liberális értelmiség egyik megmondóembere, az egykori fideszes Hont András publicista közösségi oldalán azt írta: „Évtizedek óta nem fasisztázta le senki a saját szövetségeseit. (…) »Európában« ilyenkor szokott egy politikai karrier véget érni.”

Márki-Zay januárban az antiszemita vádakra úgy reagált, hogy „a Fideszben egyébként van néhány zsidó is, bár elég kevés” – jelentette ki Veszprémy László Bernát egy, a The Times of Israel hasábjain megjelent írására válaszolva. Ebben a szerző felidézte, hogy a baloldal kapitánya hány antiszemita jelzővel illethető figurával vállalt közösséget: Sneider Tamás egykori szkinhedvezérrel, a Jobbik volt elnökével is szerepelt közösen, kiállt a jobbikos, nyíltan antiszemita Bíró László és Rig Lajos mellett is.

Bíró László, aki a baloldal jelöltje volt 2020-ban a szerencsi időközi országgyűlési választáson, korábban a zsidókat tetűcsúszdásoknak, Budapestet Judapestnek nevezte, míg a tapolcai jobbikos képviselő, Rig Lajos a zsidók biológiai fegyvereként beszélt a cigány emberekről.

A kapitány egyébként olyan fotót posztolt a Pegazus-ügy miatt Orbán Viktorról, ahol egy menóra előtt áll, „s hogy félreérthetetlen legyen a hirdetmény üzenete, szerényen és visszafogottan ugyan, de Orbán mögött fölsejlik az izraeli zászló, s a miniszterelnök válla fölött sejtelmesen kikandikál a Dávid-csillag három ága is” – jegyezte meg Fröhlich Róbert volt országos főrabbi.

A legújabb ámokfutása szerint Orbán Viktornak van egy tízezres hallottakból álló hadserege, akiket levélszavazó zombiknak nevezett. Mindezt az ATV-nek nyilatkozva azzal fejelte meg, hogy a határontúliakra ismét migránsként utalt, illetve beismerte, hogy késik a programjuk bemutatása.

Kapcsolódó írásaink