Belföld

Bírsággal jutalmazták Karácsonyék a Belváros buszvárózöldítési programját

Klímaharc

Belváros-Lipótváros Önkormányzata tovább folytatja a buszvárózöldítési programját – adta hírül Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester.

Bírsággal jutalmazták Karácsonyék a Belváros buszvárózöldítési programját
Szentgyörgyvölgyi Péter
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Korábban, 2020-ban a József nádor téren, majd 2021-ben az Erzsébet téren és a Nyugati téren átadott „városi oázisok” kialakítása után most újabb megállókat borítanak zöldbe a Hild téren, a Szervita téren, a Podmaniczky téren és a Jászai Mari téren.

A zöld buszmegállók nemcsak újszerű, friss megjelenést és a várakozók számára jobb komfortérzetet nyújtanak, hanem hozzájárulnak a városi hőszigethatás csökkentéséhez, kedvezően befolyásolják a mikroklímát, javítják a levegőminőséget, szerepük van a por- és légnemű anyagok megkötésében. Szentgyörgyvölgyi Péter rámutatott: a közösségi közlekedési eszközök megállóinak kialakításáért és üzemeltetéséért felelős Főváros Önkormányzata ez ideig egyetlen zöldvárakozóhelyet sem valósított meg, holott magát zöldnek vallja a budapesti városvezetés.

Az V. kerületi önkormányzat, lakossági igényre, teljes mértékben átvállalta a Főváros Önkormányzat illetékességébe tartozó feladatot, és fővárosi területen, a Nyugati téren, új zöld buszmegállót hozott létre. Cserébe azonban hiába kérte Belváros Önkormányzata a főváros vezetésétől a határozatlan időre szóló és díjmentes közterület-használati engedélyt, azt csak korlátozott időre és csak közterület-használati díj ellenében adták ki. Még a közterület-használat jogellenességét is megállapították visszamenőlegesen – idézte fel a polgármester hozzátéve, az építés időszakára pénzbüntetést is kiszabtak rájuk.

Kapcsolódó írásaink

Nem zöldít Karácsony

ĀSzentgyörgyvölgyi Péter: A belvárosiak joggal várják el, hogy a főváros minden beruházása során a zöldítésre, fásításra törekedjen