Belföld

Márki-Zay és Czeglédy vidám találkozója

A baloldal kormányfőjelöltje visszaadná a színművészetit a korábbi diákoknak és oktatóknak, kérdés, a mostaniakkal mit tenne

Hiperaktív volt a hétvégén a baloldal miniszterelnök-jelöltje, közösségi oldalán ismét hitet tett Bajnai Gordon mellett, az SZFE „felszabadítását” ígérte, szolidaritást vállalt a – kék szalaggal – sztrájkra készülő tanárokkal, de találkozott Czeglédy Csabával, Gyurcsányék ügyvéd barátjával is.

Márki-Zay és Czeglédy vidám találkozója
Kampányútján a bűntetőeljárás alatt álló Czeglédy Csabával találkozott és beszélgetett szombaton a baloldal miniszterelnök-jelöltje
Fotó: Facebook/Dr. Nemény András

Márki-Zay Péter már péntek este beismerte, hogy Londonban egyeztetett Bajnai Gordonnal, közölte, kifejezetten örült, hogy  megvitathatták az ország előtt álló legfontosabb kihívásokat. Nem hagyott kétséget afelől sem, hogy követendőnek tartja Bajnai tanácsait, ismét méltatta „teljesítményét”, mint korábban, amikor nagy elismeréssel beszélt a volt miniszterelnök válság idején hozott megszorító intézkedéseiről.

Egy másik bejegyzésében jelezte, hogy visszaadná a Színház- és Filmművészeti Egyetemet a korábbi diákoknak és oktatóknak, „szabad ország, szabad egyetem” mottóval – kérdés, hogy a jelenlegi diákokkal és tanárokkal mit tenne...

Később kinyilvánította szolidaritását a sztrájkra készülő pedagógusokkal. „Támogatjuk tiltakozásukban a tanárokat, akik sztrájkolni kénytelenek azért, aminek alapból járnia kellene, és akiket a hatalom ezért még perrel is fenyeget” – fogalmazott a baloldal kormányfőjelöltje. Amint arra már rámutattunk, az ágazati követelésekből összbaloldali kampányakciót igyekeznek kreálni, a konkrét szakszervezeti követelésekről kevés szó esik, inkább általánosságokat hangoztatva próbálják a szülőket és a gyerekeket is bevonni.

A résztvevőket transzparensek készítésére és kék szalag viselésére kérik – miközben a kék szalag Márki-Zay és követőinek védjegye –, viszont a még elégséges szolgáltatásokról sem állapodtak meg, holott ez a jogszerű sztrájk feltétele. Nem tudni, mire gondolt Márki-Zay, amikor arról írt, olyasmiért kénytelenek sztrájkolni a pedagógusok, ami alapból jár nekik, de a szakszervezeti követelések legelső helyén a pedagógusok kötelező oltásáról szóló rendelet visszavonása szerepel, a bérkövetelés mértéke pedig, miután a kormány bejelentette az idei, tízszázalékos emelést, 45 százalékra változott.

Amiről viszont nem számolt be szombaton az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, az a Czeglédy Csabával, Gyurcsányék jelenleg is büntetőeljárás alatt álló ügyvédjével való kézfogás volt. Megtette ezt viszont a találkozó másik két főszereplője, Czeglédy és Nemény András, Szombathely összbaloldali támogatottságú polgármestere, aki az előválasztási színjáték után büszkén jelentette be, hogy Czeglédy lesz a közös jelölt. A hétvégi látogatást követően Nemény azzal dicsekedett: Márki-Zay azt ígérte, hogy győzelmük esetén odaadja Szombathelynek „a kormányzati elvonások miatti kompenzációt”.

A baloldali vezetésű önkormányzatok kezdettől sérelmezik, illetve „kivéreztetésnek” hívják a vállalkozóknak a járvány alatt adott adóteher-könnyítést, vagyis, hogy a helyi iparűzési adó felét nem kellett befizetni, most pedig kampánytémává tették sok helyütt, így Szombathelyen is. Csakhogy amikor a PestiSracok.hu az iránt érdeklődött, hogy a polgármester és az alpolgármesterek cégei vajon éltek-e a könnyítéssel, vagy netán a teljes adót befizették, lokálpatriótaként segítve a várost, nem kaptak választ. A polgármesterről a portál úgy tudja: két cége van, az ingatlanforgalmazó Ynos Kft. és a Nemény Szolgáltató Bt., ami hírszolgáltató vállalkozás, és évek óta nem tett eleget a számviteli beszámoló feltöltésére vonatkozó kötelezettségének.

Kapcsolódó írásaink