Belföld

Márki-Zay Iványit akarja államfőnek

Léptesse vissza Gyurcsány az eszelősen viselkedő futóbolondot – követeli Volner János

Újra bebizonyosodott, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje úgy beszél összevissza a rezsicsökkentésről (is), hogy alapvető szakmai tényekkel nincs tisztában. De az integráló személyiség fogalmával sem, hiszen Márki-Zay azt az ős-SZDSZ-es Iványi Gábort szeretné köztársasági elnöknek, akit Gyurcsány egyszer már jelölt erre a tisztségre.

Márki-Zay Iványit akarja államfőnek
Márki-Zay azt az ős-SZDSZ-es Iványi Gábort szeretné köztársasági elnöknek, akit Gyurcsány egyszer már jelölt erre a tisztségre
Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter ismét valótlanságokat állított a rezsicsökkentésről – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég energiapolitikai elemzője. A baloldal miniszterelnök-jelöltje vasárnap esti bejelentkezésében azt mondta, szerinte Orbán Viktor hazudik arról, hogy a piaci ár ötödéért kapjuk a gázt Oroszországtól. Hortay rámutatott: azt, hogy ma Európában Magyarország juthat legolcsóbban gázhoz – a piaci ár ötödéért – nem a magyar kormányfő, hanem Putyin elnök mondta, és bár a pontos beszerzési ár nem ismert, a rendelkezésre álló adatok megerősítik az állítás hitelességét.

A kedvező feltételek az elemző szerint annak köszönhetőek, hogy a hosszú távú szerződést még az energiaválság kirobbanása előtt sikerült megkötni. Hortay felidézte, hogy Márki-Zay felvetette: „Ha Orbán igazat mond, ha ő egyötöd árért kapja a gázt, akkor ki lopja el a pénzt? Mert akkor azonban irdatlan haszon van, ugye most az állami szolgáltatónak, az MVM-nek óriási haszna kellene, hogy legyen.” Hortay leszögezte: az olcsó beszerzés nem kecsegtet „irdatlan haszonnal”, csupán lehetőséget kínál a rezsiköltségek alacsonyan tartására. A hódmezővásárhelyi politikus állításáról, miszerint „naponta milliárdos veszteségeket könyvel el az állami cég”, az elemző közölte: az MVM működési eredménye stabilan pozitív.

Gyurcsány kormányfőjelöltjének vasárnapi eszmefuttatásai közül a határon túli magyarokkal kapcsolatosra reagált Volner János. A Volner Párt elnöke sajtótájékoztatóján közölte: mivel Márki-Zay arról beszélt, elképzelhetőnek tartja, hogy a határon túli magyarok csupán szószólókat tudjanak küldeni a magyar Országgyűlésbe, hason­lóan az itt élő nemzetiségekhez, egyértelmű, hogy elvenné a szavazati jogukat. Csakhogy a baloldal jelöltjének érvelése hamis, mert a hazánkban élő nemzetiségi közösséghez tartozók nem csupán nemzetiségi listára, de egyéni jelöltekre és pártlistára is szavazhatnak.

Tehát Márki-Zay „a magyarországi ukránokat, románokat, szlovákokat, szerbeket előrébb veszi a rangsorban, mint a határainkon túl élő magyar testvéreinket” – állapította meg Volner. Szerinte Gyurcsány kapitánya „ismét átlépett egy határvonalat, mert ha a határon túli magyarokat támadja, az nemzet elleni bűn”. A Volner Párt felszólítja Gyurcsány Ferencet, a baloldal valódi vezérét, hogy léptesse vissza a miniszterelnök-jelöltségtől „a polgárháborús hangulatot keltő, eszelősen viselkedő, futóbolond” Márki-Zay Pétert.

Márki-Zay a hétvégén beszélt Iványi Gáborral, és megkérdezte tőle, hogy elvállalná-e a köztársaságielnök-jelöltséget – adta hírül tegnap a Telex.hu, hozzátéve, Iványi „nem zárkózik el a felkéréstől”, ám a Jobbik nem támogatja a jelölését. A portálnak Márki-Zay azt mondta, hatpárti konszenzus hiányában „nincs abban a pozícióban”, hogy hivatalosan is felkérje Iványit, úgy gondolja azonban, hogy ő „valóban tudná integrálni a nemzetet, a fideszeseket és nem fideszeseket, a jobb- és baloldaliakat is”.

Mivel a Márki-Zay által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom már régóta kardoskodik Iványi jelölése mellett, a hírben nincs sok meglepő. Erősen kétséges ugyanakkor, hogy Iványi valóban integráló személyiség lehetne, hiszen politikai hovatartozása mindig is egyértelmű volt. Iványi Gábor ős-SZDSZ-es, 1990 és 1994 között, majd 1998-tól 2002-ig országgyűlési képviselő volt az egykori liberális párt színeiben, Gyurcsány Ferenc 2012-ben már javasolta államfőnek, egyik legutóbbi nyilatkozatában pedig kijelentette, „Kádár János nem volt olyan korrupt”, mint az Orbán-kormány.

Kapcsolódó írásaink

MiniFeri megint lódít

ĀA baloldali miniszterelnök-jelölt kijelentései tévesek, ismét valótlanságot állított a rezsicsökkentésről