Belföld

A gyerekek elleni kibertámadás fokozott figyelmet érdemel

Tudatos védelem online

A koronavírus-járvány miatt sok szülő érezheti úgy, hogy belefáradt gyermeke online tevékenységének figyelésébe, és bármi is történjék, inkább ráhagyja – mondta tegnap Krasznay Csaba, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Kiberbiztonsági Kutatóintézet vezetője a biztonságos internet nap rendezvényen.

Hozzátette: eközben olyan változások történtek a közösségimédia-szolgáltatások és a gyermekek ellen irányuló kiberbűnözés területén, amelyek éppen a fokozott figyelmet és odafigyelést indokolnák. Világszerte tegnap tartották a Safer Internet Day-t (SID), amelyre a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mint a Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciumvezetője a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Orczy Úti Kollégiumában szervezett internetbiztonsággal kapcsolatos programot.

A civil szervezet egyik partnere, a T-Systems Magyarország kiberbiztonsági szakemberei sok esetben maguk is szülők, ezért a legkisebbek fenyegetettségét is átérzik, fontos számukra, hogy a technológiai újítások és a digitalizáció biztonságos, hozzáférhető és könnyen felhasználható legyen. Az SID remek lehetőség arra, hogy a szakemberek felhívják a gyerekek, a szülők és a pedagógusok figyelmét a tudatosságra a kibertérben, hangzott el. A rendezvényen meghirdettek egy internetbiztonságról szóló képregénypályázatot is, a két legjobb képregényt megfilmesítik.

Kapcsolódó írásaink