Belföld

Orbán Viktor kormányzása javított a magyar családok anyagi körülményein

A polgári kormány 2010 óta nagy hangsúlyt fektet a magyar családok támogatására, körülményeik javítására, valamint a gyermekvállalás ösztönzésére. Ennek jegyében a kormányzat többek között bevezette a babaváró hitelt, az otthonfelújítási támogatást, illetve a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását. A Századvég  – a kormányzat családbarát intézkedései tükrében – a politikai szempontból aktív magyarok körében megvizsgálta, hogy a hazai családok az elmúlt 12 évben hogyan ítélték meg anyagi helyzetük alakulását, kitérve arra a kérdésre is, hogy meglátásuk szerint hogyan változnának körülményeik, amennyiben tavasszal a baloldal alakíthatna kormányt.

Orbán Viktor kormányzása javított a magyar családok anyagi körülményein
Orbán Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A többség szerint a nemzeti kormány csökkentette a családok terheit

A közvélemény-kutatás alapján megállapítható, hogy a kormányzat által meghozott családbarát intézkedések pozitív hatásai széles körben érzékelhetők a lakosság számára.

A felmérés szerint a magyarok közel kétharmada (64 százaléka) úgy gondolja, hogy amióta Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, a családjának anyagi helyzete összességében javult, ezzel szemben 26 százalékuk válaszolt úgy, hogy szerinte a családja anyagi körülményei romlottak.

A többség szerint a nemzeti kormány csökkentette a családok terheit
A többség szerint a nemzeti kormány csökkentette a családok terheit
Fotó: Századvég

Romlana a magyar családok anyagi helyzete, ha a baloldal alakíthatna kormányt


A kutatás rávilágít ugyanakkor arra, hogy a válaszadók mindössze 17 százaléka feltételezi, hogy javulnának családjának pénzügyi körülményei, amennyiben a Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc vezette baloldali összefogás alakíthatna kormányt az országgyűlési választásokat követően.

Romlana a magyar családok anyagi helyzete, ha a baloldal alakíthatna kormányt
Romlana a magyar családok anyagi helyzete, ha a baloldal alakíthatna kormányt
Fotó: Századvég

A magyarok több mint háromnegyede (76 százaléka) úgy véli, hogy családjának anyagi helyzete romlana vagy nem változna a balliberális szövetség esetleges választási győzelme esetén.

A gazdasági növekedés biztosítja a családok megerősítéséhez szükséges forrásokat

Tavaly az elmúlt 30 év legnagyobb növekedését érhette el a magyar gazdaság, amely alapot ad az adócsökkentések folytatásához és a családok megerősítéséhez, mutat rá lapunkhoz eljuttatott közleményében a Pénzügyminisztérium. A kormány idén 1500 milliárd forintos adócsökkentést hajtott végre, amelynek része többek között a családi adóvisszatérítés, a 25 év alattiak szja-mentessége, a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos mérséklése. emellett jut forrás a nyugdíjak emelésére, a 13. havi nyugdíj kifizetésére és a legtöbb ágazatot érintő béremelésekre. az államháztartás központi alrendszere 151,3 milliárd forintos többlettel zárt január végén.

2022 januárjában az államháztartás központi alrendszere 151,3 milliárd forintos többlettel zárt. Ezen belül a központi költségvetés 84,4 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 34,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 32,6 milliárd forintos többletet értek el. 2022. január 1-jétől a minimálbér 200 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 260 000 forintra emelkedett.

Objektum doboz

Idén januártól a kormány ugyancsak megemelte az ápolók, az orvosok, a bölcsődei dolgozók, a szociális, kulturális ágazatban dolgozók, a katonák, a rendőrök, valamint a pedagógusok bérét is. A fegyveres és a rendvédelmi feladatot ellátó szerveknél foglalkoztatottak pedig a hivatalos szolgálat elismerése céljából hathavi fegyverpénzt kapnak.

A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások 2022. január 1-jétől 5 százalékkal emelkednek, és az érintettek megkapják a tizenharmadik havi nyugdíjat is. A 2022. évi költségvetési törvény eredetileg 5,9 százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycéllal számolt. A magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban, ezért a kormány alacsonyabb, 4,9 százalékos hiánycél elérését tűzte ki. Ennek érdekében mintegy 755 milliárd forintnyi beruházás átütemezésére került sor, ezzel hazánk a tervezettnél hamarabb visszatérhet az egyensúlyi pályára. Idén a szociális hozzájárulási adó is tovább csökken 15,5-ről 13 százalékra, az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás pedig megszűnt. Ugyancsak csökken a kisvállalati adó kulcsa is 11-ről 10 százalékra.

Kiszelly Zoltán: A családok 64 százaléka szerint jobbra fordult az elmúlt tizenkét évben a helyzetük
 

A családok 64 százaléka szerint jobbra fordult háztartásuk helyzete az elmúlt tizenkét évben  - mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, ezt támasztják alá az objektív mutatók is.

Kiszelly Zoltán azt mondta: 2010 előtt az akkori kormány a válságot megszorításokkal kezelte, a Nemzetközi Valutaalap "és más globalista nemzetközi szervezetek" tanácsai alapján a lakossággal fizettette meg a válság terheit.

Kiemelte, 2010 után a kormány az ágazati különadókkal igazságosabb tehermegosztást valósított meg.

A Századvég kutatására hivatkozva azt mondta, a válaszadók mintegy 46 százaléka szerint romlana az egzisztenciájuk, gazdasági helyzetük, ha az ellenzék jutna kormányra.

Példaként említette, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje világpiaci árak szükségességéről beszél. A Századvég számítása szerint jelenleg havonta egy átlag háztartás 22 ezer forintot fizet energiára, világpiaci ár esetén ez akár az ötszörösére, 110 ezer forintra is emelkedhetne.

 A többség azt mondja, hogy fizetős egészségügy, magasabb rezsiár esetén rosszabbul élne, mint most és nem javulna a helyzete - tette hozzá.

Az elemző kiemelte, hogy a progresszív adó, amelyet a baloldal hirdet, valójában adóemelést jelent.

Úgy fogalmazott: "az emberek kezdenek rájönni, hogy a Bajnai-Gyurcsány-korszak megszorításai térhetnek vissza a baloldal hatalomra kerülésével".

Kiszelly Zoltán közölte, a baloldalon hatpárti szivárványkoalícióról lehet beszélni, amelynek legerősebb tagja a DK, amely a Jobbikkal kötött szövetséget. Ezért lehet azt mondani, hogy Gyurcsány Ferenc politikája az irányadó - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink