Belföld

Orbán Viktort sokkal jobb vezetőnek tartják Márki-Zaynál

Az aktív szavazók szerint Orbán Viktor szavahihetőbb, jobb és tisztességesebb vezető, mint Márki-Zay Péter – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. Az intézet legfrissebb közvélemény-kutatása három tulajdonság alapján hasonlította össze a jelenlegi miniszterelnököt baloldali kihívójával. A jellemvonások mindegyikében pozitívabb a politikailag aktív magyarok véleménye Orbán Viktorról, mint a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjéről.

Orbán Viktort sokkal jobb vezetőnek tartják Márki-Zaynál
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatásában arra kérdezett rá, a megkérdezettek mennyire tartják igaznak azt a kijelentést Orbán Viktorra, illetve Márki-Zay Péterre vonatkozóan, hogy „betartja, amit ígér”, „jó vezető”, és hogy „tisztességes ember”.

Tízből hat (58 százalék) választó szerint Orbán Viktor betartja, amit ígér, s csak kevesebb mint harmaduk (31 százalék) szerint nem igaz a miniszterelnökre ez a tulajdonság. Márki-Zay Péter lényegesen rosszabb megítélésnek örvendhet: csak minden ötödik (19 százalék) választó szerint tartja meg szavát a baloldal miniszterelnök-jelöltje, míg 35 százalékuk szerint nem megbízható ígéretek terén.

Márki-Zay Péter szavahihetőségét a válaszadók közel fele (46 százalék) nem tudta megítélni. Érdekes, hogy a baloldali szavazóknak is csak a 38 százaléka tartja a jelöltet szavatartónak, míg a Fidesz-szavazók 93 százaléka gondolja ezt Orbán Viktorról.

Minden szempontból jobb vezetőnek tartják a megkérdezettek Orbán Viktort Márki-Zay Péternél
Minden szempontból jobb vezetőnek tartják a megkérdezettek Orbán Viktort Márki-Zay Péternél
Fotó: Nézőpont Intézet

A politikailag aktívak kétharmada (67 százalék) szerint Orbán Viktor jó vezető, és csupán minden negyedik (25 százalék) aktív szavazó szerint nem az. Márki Zay Pétert viszont az aktív magyarok közel fele (44 százalék) tartja rossz vezetőnek, mindössze negyedük (23 százalék) jó vezetőnek, s 33 százalék bizonytalan a kérdésben.

Az kevésbé meglepő, hogy a Fidesz-szavazók 96 százaléka jó vezetőnek tartja Orbán Viktort, de az már inkább elgondolkodtató, hogy a baloldali választók több mint harmada (36 százalék) is így vélekedett.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt csak a baloldali választók 45 százaléka szerint „jó vezető” (14 százaléka szerint nem), további 42 százalék jelezte, hogy ezt nem tudja megítélni. Egy olyan miniszterelnök-jelölt, aki a saját választói szerint sem jó vezető, nehezen tudja mozgósítani, sőt növelni szavazótáborát.

A választók relatív többsége (48 százalék) úgy véli, hogy a jelenlegi kormányfő tisztességes ember, 37 százalékuk szerint ez nem igaz rá. Márki-Zay Pétert kevesebben, az aktív szavazók egyharmada (34 százalék) véli tisztességesnek, s 35 százalékuk tisztességtelennek, s hasonló arányban vannak azok, akik bizonytalanok (32 százalék).

Az imázskutatás elemzése egyértelműsíti, hogy a politikailag aktív magyarok minden egyes tulajdonságban pozitívabban vélekednek Orbán Viktor miniszterelnökről, mint a baloldal közös jelöltjéről. Márki-Zay Péter esetében a bizonytalan válaszok nagy száma a politikus alacsony ismertségére és potenciális támogatóinak bizonytalanságára utal.

Kapcsolódó írásaink