Belföld

Márki-Zay nem ment el saját büntetőperére, csak ködösített

Hatperces válasz két eldöntendő kérdésre

Nem jelent meg tegnap a Békéscsabai Járásbíróságon Márki-Zay Péter, aki vádlott abban a rágalmazás miatt indult magánvádas büntetőperen, amelyet Szabó Bálint szegedi független önkormányzati képviselő indított az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével szemben.

Márki-Zay nem ment el saját büntetőperére, csak ködösített
Márki-Zay Péter
Fotó: JOHN THYS / AFP

Hódmezővásárhely polgármestere még hétfőn levélben kimentette magát, arra való hivatkozással, hogy londoni útján covidos beteggel érintkezett, egy hétig karanténban volt, és csak tizennégy nappal a betegség után jelenhetne meg személyesen. Ugyanakkor január 27-én lakossági fórumot tartott Algyőn, aminek a végén Szabó megragadta az alkalmat, hogy megkérdezze a politikustól: eljön-e a tárgyalásra, ahol a két politikus rágalmazási ügyben érintett.

A válasz: nem. Szabó Bálint két rövid, eldöntendő kérdésére Márki-Zay Péter hat percben reagált, amelyben a covidszabályok értelmezésétől kezdve eljutott a saját sógorának nyertes vásárhelyi közbeszerzésén át egészen Lázár János unokatestvérének élettársáig és a senki által szóba sem hozott Jovány-ügyig.

Szabó Bálint szerint Márki-Zay indoklása a távolmaradása okáról abban az esetben fogadható el, ha nem produkált negatív tesztet. Amennyiben covidfertőzött a politikus, akkor szerinte ,,a tisztességes eljárást egész biztosan megsértette”, hiszen napokon keresztül turnézta az országot maszkhasználat és a védőtávolság betartása nélkül. Ha azonban a miniszterelnök-jelölt tudja magáról, hogy negatív és nem fertőző, akkor ,,egyszerűen hazug és gyáva”.

Kapcsolódó írásaink