Belföld

Varga Judit: Közös felelősségünk természeti kincseink védelme

Február 1-jén, a Tisza élővilágának emléknapján jusson eszünkbe: közös felelősségünk természeti kincseink védelme! - emlékeztetett Varga Judit keddi Facebook-bejegyzésében.

Varga Judit: Közös felelősségünk természeti kincseink védelme
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: MH/Varga Judit

Az igazságügyi tárca vezetője emlékeztetett, hogy 22 évvel ezelőtt az évnek ebben az időszakában pusztított a tiszai cianidszennyezés, amivel 100 000 köbméternyi szennyezett víz került a folyókba. Előbb csak kisebb patakokba, majd következett a Szamos és végül a Tisza is. A vízügy és a katasztrófavédelem munkatársai éjt-nappallá téve dolgoztak az élővilág megóvásán és a Tisza-menti települések ivóvíz-ellátásának biztosításán.

"Brüsszelben is próbáltunk minden követ megmozgatni, hogy ilyen tragédia többé ne történhessen meg. Jómagam is részese voltam annak a munkának, melynek eredményeképpen az Áder János és Tőkés László nevével fémjelzett, a cianodos bányászati technológiák uniós tilalmára felszólító határozatot az Európai Parlament több mint négyötödös többséggel fogadta el" - tudatta Varga Judit, hozzátéve: Magyarországnak a környezetünk iránti felelőssége azóta mit sem csökkent: az Európai Unióban elsőként hazánk rögzítette törvényi szinten is az EU 2050-es klímasemlegességi célját, de a tavaly elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akciótervünknek is fontos része hazai vizeink védelme.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink