Belföld

Márki-Zay az energiacégek legbuzgóbb lobbistája

Lázár János szerint a hódmezővásárhelyi városvezető arra sem képes egyenes választ adni, hogy menni akar vagy maradni: a parlamentet választaná vagy a polgármesterséget

A rezsicsökkentés kapcsán tett megszólalásaiban lelepleződött Márki-Zay Péter, aki nemcsak miniszterelnök-jelölt lesz, hanem a hódmezővásárhelyi választókerületben egyéni képviselőjelölt is, újra hoppon maradt: Lázár János sem áll ki vele vitára.

Márki-Zay az energiacégek legbuzgóbb lobbistája
Lázár János vitaképtelennek tartja a baloldal kormányfőjelöltjét
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni” – jelentette ki Márki-Zay Péter a Dobrev Klárával folytatott előválasztási vitáján. Azóta a baloldal rohamosan csökkenő népszerűségű miniszterelnök-jelöltje többször is megpróbálta tagadni, hogy az ellenzék választási győzelme esetén megszüntetné a rezsicsökkentést, ám ennek ellentmond Márki-Zay sorozatos lebukása ebben a tárgykörben.

Ami a rezsicsökkentést illeti, Márki-Zay azt nevezte már ostobaságnak, kommunistának, népbutításnak, sőt a megszüntetésével is fenyegetőzött. Eddigi nyilatkozataiból az is látszik, hogy nemcsak a rezsicsökkentést támadja: a kormány összes olyan lépését ellenzi, amely segítséget nyújt a magyar polgároknak. Alapvetése az, hogy nem az emberek terheit kell csökkenteni, hanem az embereknek kell visszafogniuk a fogyasztásukat. Az Európába begyűrűző rezsiválságot pedig adóemelésekkel oldaná meg.

„Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni” – hangsúlyozta a baloldali politikus, egyértelmű választ adva arra, mit tenne a népszerű intézkedéssel. Majd bevallotta, miért nem beszélnek a kampányban a rezsicsökkentés kivezetéséről, hiszen ha ezt egyszer megadta az Orbán-kormány, akkor ebből nagyon nehéz kimászni.

Egy másik alkalommal, már az előválasztás után úgy fogalmazott, a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, nem szeretnénk fenntartani. Aztán kezdett kibújni a szög a zsákból, Márki-Zay már az energiacégek lobbistájaként tűnt fel, azt hangoztatta: a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, ha a világban nőnek az árak, Magyarországon is nőniük kell, és a magyar emberek meg a gazdaság alkalmazkodjanak ezekhez.

Országos felháborodást okozott, amikor a Fidesz szavazóit és a rezsicsökkentés támogatóit sötétben tartott, trágyával etetett gombákhoz hasonlította. Ám ez sem jött be, Orbán Viktor és kormánya lépése – vagyis hogy az energia- és közműszolgáltatásban a szabadáras díjszabás helyett áttértek a hatósági árakra – évente 380–400 ezer forint megtakarítást jelent egy átlagos családnál.

A vitára éhes Márki-Zay még egy témában hoppon maradt. Lázár János, akit Orbán Viktor után szintén vitára hívott, kijelentette: „Velem sem fog vitatkozni a baloldal jelöltje.” A fideszes politikus szerint vitaképtelen az, aki nem mond igazat, aki sértegeti a más véleményen lévőket, aki becsapja saját szavazóit is. Aki a gondjaira bízott település helyett csak önmagát építi. Lázár szerint Márki-Zay arra sem képes egyenes választ adni, hogy menne vagy maradna: a parlamentet választaná vagy a polgármesterséget.

Kapcsolódó írásaink