Belföld

Cseh Katalin csúsztat, blöfföl és mellébeszél

Tíz uniós pályázaton teljes egészében vagy részben ugyanazzal a technológiai fejlesztéssel vettek részt a Momentum politikusához is köthető cégháló szereplői

Az uniós források megcsapolását célzó bűnszervezetet hozhattak létre a Cseh Katalinhoz köthető, illetve a Pannónia Nyomda Kft.-vel azonos fióktelepeken működő nyomdaipari cégek. A NAV Bűnügyi Főigazgatósága költségvetési csalás gyanújával nyomoz az ügyben, és az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálja már a pályázatokat. A momentumos politikus eközben az uniós források megvédéséről hadovál.

Cseh Katalin csúsztat, blöfföl és mellébeszél
A momentumos politikus ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatal is nyomoz
Fotó: MH/Purger Tamás

„A jogállamisági mechanizmus arról szól, hogy megvédjük az Európai Unió pénzügyi érdekeit, megvédjük az uniós forrásokat” – írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője.Ugyanakkor a hétvégén újabb részletek láttak napvilágot arról a Cseh Katalinhoz is köthető céghálóról, amelynek kapcsán a momentumos politikus cége és a vele összehangoltan működő nyomdaipari vállalatok kapcsán bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával nyomoz és tart házkutatásokat a NAV Bűnügyi Főigazgatósága, illetve vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is.

Cseh korábban azt állította, a Cseh család családi vállalkozásának, a Pannónia Nyomda Kft.-nek, illetve személy szerint neki – aki 2018 januárjáig, az uniós pénzek elnyeréséig tulajdonosa és ügyvezetője volt a családi vállalkozásnak – semmilyen köze nem volt ezekhez a cégekhez, és rágalmazási pereket helyezett kilátásba azon lapokkal szemben, amelyek ezt állítják. Eddig azonban a fenyegetőzése blöffnek bizonyult.

A legfrissebb fejleményt a történetben a Mediaworks Hírcentrum hozta nyilvánosságra. Eszerint tíz uniós pályázaton teljes egészében vagy részben ugyanazzal a technológiai fejlesztéssel vettek részt a Cseh Katalinékhoz is köthető cégháló szereplői. Információik szerint a féltucat vállalkozásból álló hálózat körbeszámlázással, valamint fiktív bizonylatok segítségével jutott jogosulatlanul milliárdos uniós támogatásokhoz.

A nyomozók megállapították, hogy a szóban forgó vállalkozások – köztük az a Pannónia Nyomda Kft., amelyet korábban maga Cseh Katalin irányított – összehangoltan pályáztak uniós és hazai pénzekre. Több esetben azonos volt a cégek székhelye, fióktelepe, ügyvezetője, de nemegyszer egyezés volt a beszállító személyében és a projekt megvalósításának helyszínében is. A pályázatokban úgynevezett holografikus eszközök, illetve technológiák szerepeltek.

Az európai parlamenti képviselő „haveri üzleti köréből” három nyomdaipari vállalkozás, a Nova-Inn Kft., a Mondat Kft. és a Holotech Hungary Kft. is a nyert az uniós pályázatokon, mintegy 4,4 milliárd forintot. Ennek nagyobb részét, együttesen kétmilliárd forintot a Royal Press Hungary Kft. kapta 2004 és 2019 között, a Royal Press jogutódja, a Holotech Hungary Kft. pedig 1,748 milliárd forint uniós forráshoz jutott 2019. október 31-én. Az említett cégeket egy másik, történetesen egy gödi családi vállalkozás, a Lakatos családé köti össze Cseh Katalinnal, valamint egy váci telephely a Nádas utcából és egy sziráki cím is összekapcsolja.

Kapcsolódó írásaink