Belföld

A kapitány betagozódott Gyurcsány Ferenc alá

Hétértékelő. Deák Dániel szerint a baloldal jelöltje a DK-vezér akaratát hajtja végre

Márki-Zay Péter hétről hétre egyre lejjebb kerül a közvélemény-kutatásokban, a kiszivárgó belső információk alapján még a saját felméréseik is azt mutatják, hogy katasztrofális Márki-Zay kampánya, aki magával húzza a mélybe az egész baloldalt – fogalmazott Deák Dániel.

A kapitány betagozódott Gyurcsány Ferenc alá
Az elemző szerint a lista kialakításakor a baloldal már beárazta a vereséget
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A felmérések tükrében nem meglepő, hogy kétségbeesésében Márki-Zay egyre többször Messiás-tudatúként szektákban megszokott beszédeket tart, ezzel igyekszik kezelni a támogatottságának csökkenését – mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki hozzátette: ez a jelek szerint azonban kevés lesz, hiszen már a baloldalhoz közel álló közvélemény-kutatások is a Fidesz előretörését jelzik.

„Sokan kérdezik, hogy miért omlott össze ilyen gyorsan a baloldal, miért szerettek ki ilyen gyorsan még azok az ellenzéki szavazók is Márki-Zayból, akik októberben az előválasztáson támogatták őt?A válasz igen egyszerű: a választók sértegetése és gyalázása nem nyerő kampánystratégia, Márki-Zay márpedig ezt csinálja” – vonta le a következtetést az elemző, aki úgy érzi, hogy az „ostoba”, az „aberrált”, a „fogyatékos”, a „tudatlan”, a „trágyával etetett gombák” és ehhez hasonló kifejezések rendszeres használata a választópolgárokkal összefüggésben tudatos része Márki-Zay kommunikációjának, ami taszítja az embereket.

Deák Dániel szerint mára egyértelművé vált, hogy Márki-Zay nem számolt le a régi baloldallal, éppen ellenkezőleg: teljesen betagozódott Gyurcsány Ferenc alá, a DK-vezér akaratát hatja végre minden kérdésben. Nem egy jobboldali politikus tehát, mint aminek sokáig állította magát, hanem egy igazi baloldali politikus, aki megszorításokat hajtana végre, adókat emelne, fizetőssé tenné az egészségügyet, beengedné a bevándorlókat, és megszüntetné a rezsicsökkentést.

A közös baloldali lista ügyében sem volt semmilyen beleszólása Márki-Zaynak, arról akkor egyeztettek Gyurcsány vezetésével, amikor a súlytalan kirakatembernek számító Márki-Zay Londonban tartózkodott -jelentette ki az elemző, hozzátéve, hogy a kiszivárgott hírek szerint a Gyurcsányhoz lojális pártok 34-et kaptak a 45 befutó helyből, Márki-Zaynak pedig egyetlenegy embere sem került fel a listára. Ez azt is jelzi, hogy a baloldal már beárazta a vereséget is, hiszen egyetlen helyet sem szeretnének elpocsékolni Márki-Zayra, igyekeznek a saját veszteségeiket minimalizálni.

Mindezek ellenére a jobboldal nem dőlhet hátra, ezért is kiemelt jelentősége van a nagy mozgósító erővel bíró rendezvényeknek, amelyek az embereket a szavazásra buzdítják. Ilyen lehet Orbán Viktor február 12-i évértékelő beszéde, amely megindítja a hivatalos kampányidőszakot, de ilyen kiemelt jelentőségű esemény lesz a március 15-i Békemenet is, ami ha méreté­ben megelőzi a baloldali tüntetést, akkor egy akkora erődemonstráció lehet, ami eldöntheti az április 3-i választás végeredményét.

Orbán Viktor számára a nemzetközi környezet is kedvezőbbre fordult: Brüsszel nem indítja meg a jogállamisági mechanizmust a választás előtt, az erősödő új európai jobboldali szövetség Madridban közös brüsszeli irodáról is döntött, és egyre kisebb realitása maradt annak, hogy az amerikaiak beavatkozzanak a magyar választási kampányba, hiszen nem lenne érdekük a háborús helyzetben lévő Ukrajna közvetlen szomszédságában desta­bilizálni még egy országot.

Kapcsolódó írásaink

Csúfos kudarc a baloldali aláírásgyűjtés

ĀHétértékelő. Deák Dániel: Az előválasztás során nagyjából nyolcszázezer ember adatait gyűjtötték össze, most pedig a kétszázezer szignó is problémát okoz az ellenzéknek

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom