Belföld

Képmutató a főpolgármester

Soltész Miklós: A szenteltvíz a kereszténység legrégebbi hagyományelemei közé tartozik, sértegetni elfogadhatatlan

Vissza kell utasítanunk a keresztény értékek elleni támadásokat, és meg kell védenünk családjainkat, közösségeinket, egyházi iskoláinkat – mondta lapunknak Soltész Miklós államtitkár.

Képmutató a főpolgármester
Soltész Miklós szerint a baloldal nem tud mit kezdeni az egyházakkal
Fotó: MH

Bocsánatkérésre szólította fel Facebook-oldalán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Karácsonyt Gergelyt, mert megítélése szerint nem csupán ízléstelen volt a főpolgármester szenteltvíztartós hasonlata, de a keresztény emberek számára kifejezetten sértő. „Karácsony Gergelytől sajnos megszoktuk, hogy összevissza beszél” – nyilatkozta lapunknak a bejegyzés kapcsán Soltész Miklós.

„Azt is megszoktuk, hogy saját tehetetlenségét mindig másra fogja. Ha valami nem megy, hol a kormányt, hol az embereket, hol az autósokat hibáztatja. Most viszont olyan kijelentésre ragadtatta magát, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. A szenteltvíz a kereszténység legrégebbi hagyományelemei közé tartozik, a katolikus és ortodox templomokban ma is megtalálható. Aki a szenteltvízre, a szenteltvíztartóra tesz sértő megjegyzést, az valójában a templomokat és az oda járó embereket sérti meg” – mondta, hozzátéve: ez bárkitől teljességgel elfogadhatatlan, egy politikustól, a főpolgármestertől pedig különösen az.

Az államtitkár azért is felháborítónak tartja a kijelentést, mert a főpolgármester Ferenc pápa szentmiséjén is részt vett szeptemberben a Hősök terén.

Ott volt, sőt még szelfizgetett is – idézte fel Soltész Miklós. „Nyilván érezte, vagy a tanácsadóitól hallotta, hogy a kongresszus komoly világesemény, történelmi pillanat, amely nemcsak a hívő emberek számára fontos, de a templomba nem vagy csak ritkán járók is magukénak érezték, rendkívül pozitív volt a visszhangja” – tette hozzá. Soltész Miklós szerint ráadásul főpolgármesterként, Tarlós István utódaként tagja volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Társadalmi Bizottságának is. Érdemi hozzászólást nem tett, csak mosolygott, pár hónap múlva pedig mindezt elfelejtve gusztustalanul belerúgott a keresztény emberekbe. „Várjuk a bocsánatkérését, a jövőre nézve pedig jobban tenné, ha mások megsértése helyett inkább a hallgatást választaná” – mondta az államtitkár.

Soltész Miklós úgy látja, hogy a baloldal egészéről elmondható, hogy nem tudnak mit kezdeni az egyházakkal, továbbra sem értik, hogy az egyház nem egyenlő a papokkal, lelkészekkel. Rendszeres egyházellenes kijelentéseivel a baloldal a templomba járó embereket is sértegeti, sőt még azokat is, akiknek gyerekei egyházi iskolába járnak, vagy idős hozzátartozójukat egyházi intézményben gondozzák.

„Utóbbiak között baloldali érzelműek is vannak, sőt, úgy tudom a főpolgármester is egyházi iskolába akarta íratni a gyerekét” – mondta. Beszédes volt az eucharisztikus kongresszus és a pápalátogatás kapcsán végbevitt baloldali álhírgyártás is, majd a baloldali média agyonhallgatta a sikeres világeseményt.

„Mindössze arra futotta, hogy a kongresszus alatt keresztényellenes bejegyzéseket jelentessenek meg, nekünk viszont vissza kell utasítanunk a keresztény értékek elleni támadásokat, és meg kell védenünk családjainkat, közösségeinket, egyházi iskoláinkat” – szögezte le az államtitkár.

Tiltakoznak Karácsony kereszténygyalázása ellen

Minden jóérzésű, a másik hitét és vallását tiszteletben tartó ember nevében bocsánatkérésre szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ). Közleményükben azt írták, megdöbbentők Karácsony szavai, aki a Magyar Zene Háza átadásáról beszélve a szenteltvíztartót méltatlan és blaszfémikus kontextusba helyezte. Ismert, hogy Karácsony Gergely a Városligetben megvalósult intézmény megnyitása kapcsán azt mondta: „Egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk.”

A KÉSZ leszögezte: a víz a keresztények egyik fontos szimbóluma Jézus Krisztus Jordán­ban való megkeresztelkedése óta, ezért is botránkoztatott meg sokakat hasonlatával a főpolgármester. „Szomorúan tapasztaljuk, hogy miközben bizonyos kisebbségek jogai kiemelt védelemben részesülnek, addig egyes közösségek, legtöbbször a keresztények kigúnyolása megengedett” – hangsúlyozta a KÉSZ. Hozzfűzték: a krisztusi ember tiszteletben tartja mások meggyőződését, ugyanakkor elvárja, hogy senki ne gyalázza meg mindazt, ami számára szent és értékkel bír.

„Ez lenne a kifinomult, belvárosi, értelmiségi stílus? Ők hibáztatnak még másokat a közbeszéd hangnemének eldurvulása miatt? Tényleg ennyi tiszteletet sem érdemelnek a keresztények?” – írta Facebook-oldalán Rétvári Bence (képünkön), az Emmi parlamenti államtitkára. Karácsony Gergely közösségi oldalán később elnézést kért. „Elismerem, a hasonlat erős, talán sokaknak túlzottan is az” – írta.
(VT)

Kapcsolódó írásaink