Belföld

Emmi: Biztos, hogy már nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk

A bírósági eljárással összefüggő határidők miatt már napokkal ezelőtt eldőlt, hogy nem lesz jogerős bírósági ítélet január 31-re, így már biztos, hogy nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk, mutatott rá lapunkhoz eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken.

Emmi: Biztos, hogy már nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk
A szakszervezetek kicsúsztak a határidőből
Fotó: MTI/Balázs Attila

Jogerős bírósági döntés azért nem lesz hétfőig, mert a szakszervezetek kicsúsztak a határidőből. Bár a szakszervezetek már decemberben – a kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan – bírósághoz fordultak, azonban nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni, mutat rá az Emmi, hozzátéve: így a szükséges hiánypótlások miatt csak ezen a héten, kedden tudta a bíróság megküldeni kérelmüket a kormány képviselőinek.

"Tekintettel arra, hogy a bíróság végül január 28., péntek reggel 9 óráig kérte be az érintett felek álláspontját, még ha döntés is születne a mai napon, az elsőfokú bíróság határozata – a fellebbezésre rendelkezésre álló idő miatt – legkorábban 5 nap múlva válik jogerőssé" - emeli ki a tárca közleménye, hozzátéve: amint azt a minisztérium a köznevelési intézmények vezetőinek is megírta, a sztrákjtörvény alapján sztrájk csak akkor tartható, ha a még elégséges szolgáltatásról megállapodás született a kormány és a szakszervezetek között, vagy ha bíróság jogerős döntést hozott róla.

A kormány felszólítja a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el - hangsúlyozza az Emmi.

"A koronavírus-járvány miatt a gyermekek és a szülők így is több hiányzásnak, tehernek voltak kitéve az elmúlt időszakban. Kérjük a szakszervezeteket, hogy ne nehezítsék tovább a szülők dolgát. Álláspontunk szerint, a hétfőre tervezett sztrájk amellett, hogy jogszerűtlen, egyértelműen a baloldal választási kampányának része" - mutat rá az Emmi, emlékeztetve, hogy a baloldali pártok a választás közeledtével már megint dróton rángatjták a szakszervezeteket. Politikai akciókra és politikai szimbólumok viselésére buzdítják őket. Teszi ezt az a baloldal, amely kormányzása alatt több ezer pedagógust tett utcára, befagyasztotta a bérüket és még el is vett tőlük egy havi bért.

Kapcsolódó írásaink