Belföld

Revans vizsgálóbizottságot állít fel a fővárosi baloldal

Karácsony Gergely megerősítette összeesküvés-elméletét a Városháza-gate kapcsán, és nem kért bocsánatot a keresztényeket sértő kijelentése miatt

Sem a szenteltvíztartós hasonlatért, sem a Magyar Zene Házára vonatkozó hazugságaiért nem kért bocsánatot a főpolgármester a közgyűlésben, amelynek baloldali többsége elfogadta a Városháza-vizsgálóbizottság baloldali többsége által írt jelentést, valamint újabb vizsgálóbizottságot állítottak föl, fideszes vezetésű kerületek korábbi ingatlanértékesítéseit vizsgálandó.

Revans vizsgálóbizottságot állít fel a fővárosi baloldal
Láng Zsolt és Bagdy Gábor a Fővárosi Közgyűlés ülésén
Fotó: MH/Katona László

A főváros vezetője egyre mélyebbre süllyed, a Klubrádióban elhangzott ízléstelen hasonlata is téma lett tegnap a Fővárosi Közgyűlésben. „A 21. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk” – jelentette ki a rádióban Karácsony Gergely, ami a kormánypárti képviselők körében hatalmas felháborodást keltett. Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője bocsánatkérésre szólította fel a főpolgármestert.

A frakcióvezető kifejtette: átláthatóságban, a budapestiek képviseletében és a pártállástól független kompromisszumkeresésben eddig sehol sem tart Karácsony, bár a 2019-es székfoglaló beszédében mást ígért. Ennek példája, hogy az impozáns, már számos nemzetközi elismerést arató Magyar Zene Házának az átadóünnepségére nem csupán nem ment el a főpolgármester, hanem valótlan kijelentéseket tett az épülettel kapcsolatban. A modern zenepalota a romos Hungexpo-irodaházak helyén épült, a zöldfelület nagyobb lett, és csak egyetlen platán sérült meg, az is akkor, amikor a Liget-projekt ellen tüntetők tüzet raktak, és felgyújtották – sorolta Láng.

A főpolgármester a bocsánatkérésre nem volt hajlandó, sőt azt mondta, a fakivágások szentségtöréssel érnek fel, és a Városliget százéves platánfái számára több értéket képviselnek, mint bármilyen emberi alkotás.

A Városháza eladása kapcsán felállított vizsgálóbizottság balol­dali többség által elfogadott jelentése mellett a kormánypárti képviselők jelentése is napirendre került, mivel a bizottság fideszes elnöke, Kovács Péter szerette volna, ha az ő megállapításaikat is tudomásul veszi a közgyűlés.

A baloldali jelentés lényege, hogy Karácsonyék részéről nem született a Városháza eladásáról szóló döntés, a Főpolgármesteri Kabinet csupán az épület további fejlesztésére vonatkozó irányokat határozott meg 2020 novemberében. Emellett nem találtak bizonyítékokat az irányított pályázatokra, sőt szerintük a fővárosi önkormányzat ingatlanértékesítési eljárása „a teljes átláthatóságra épül”. Ezenkívül orosz titkosszolgálati hátteret gyanítanak az ügy mögött.

Az ülésen a főpolgármester egy kémregénybe illő feltételezéssel fokozta az összeesküvés-elméletet, és csupán a bizottsági ülésen elhangzott trágárságáért kért elnézést, azért, amikor a nyilvánosságra hozott hangfelvételekről érdeklődő elnöknek nyeglén annyit válaszolt: „Sz…rok rá, hogy mi van a hangfelvételeken.” A főpolgármester értékelése szerint mindössze ennyi volt a bűne a Városháza eladásáról szóló ügyben.

Ugyanakkor a felvételeken szereplő és kemény állításokat megfogalmazó bukott baloldali kormányfőnek, Bajnai Gordonnak még a nevét is kínosan kerülte, amint azt az ellentmondást is, hogy miért adott év végi jutalmat a vagyonkezelő vezérigazgatójának, Barts J. Balázsnak, amikor ő az állítólagos kabinetülésen született, eladást kizáró döntés után fél évvel is értékesíteni próbálta a Városházát?

A bizottság elnöke nem véletlenül jelentette ki a múlt héten: titkolják, hogy van egy jegyzőkönyv erről a főpolgármesteri kabineti ülésről, amelyben az van, hogy a támogatott verziót vigyék tovább. Kovács Péter ezúttal is leszögezte: több alkalommal akadályozták a bizottság munkáját, ennek ellenére egyértelműen bebizonyosodott, hogy napirenden volt a Városháza eladása. Még az is kiderült, hogy negyvenmilliárdot kértek volna az épületért, továbbá az is nyilvánvaló, hogy működött a jutalékos rendszer az ingatlaneladások kapcsán, amit alátámaszt, hogy 28 ilyen gyanús esetet találtak. Összegzése szerint a közgyűlés baloldali többsége és Karácsony az első pillanattól kezdve megpróbálta tagadni és eljelentékteleníteni a nyilvánosságra került tényeket.

A vita végén a közgyűlés baloldali többsége elfogadta ugyan a szintén baloldali többségű vizsgálóbizottság jelentését, ám ezzel legfeljebb a Városházán zárták le az ügyeket, hiszen a Nemzeti Nyomozó Iroda csalás, befolyással üzérkedés, vesztegetés és vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés, valamint hűtlen kezelés gyanújával négy büntetőeljárást folytat. Ennek nyomán pedig talán válaszokat kapunk olyan kérdésekre, hogy volt-e jutalékos rendszer a Városházán, miért tárgyalt Bajnai a Városháza eladásáról, ki az, akivel Bajnai egyeztetett, és aki Barts felett áll? A rendőrségi meghallgatáson pedig Karácsony aligha használ majd olyan trágár kifejezéseket, mint azt a bizottság előtt tette.

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta Karácsony Gergely azon javaslatát, amely szerint a testületnek nem kell figyelembe vennie a vizsgálóbizottság kisebbségi véleményét.

Emellett megszavazták azt a baloldali előterjesztést is, hogy hozzanak létre egy, az V. és a VII. kerület 2019 előtti ingatlanértékesítési gyakorlatát vizsgáló eseti bizottságot. A Fidesz–KDNP képviselői revansnak és figyelemelterelésnek tartják az új vizsgálóbizottság felállítását, ezért nem delegáltak tagokat a testületbe. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület kormánypárti polgármestere közölte: a főváros vezetése a zűrös ügyekről akarja elterelni a figyelmet. Láng Zsolt úgy fogalmazott, a városvezetés meg akar szabadulni a Városháza-ügy terhétől, Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester pedig „a legsötétebb demagógia felé tett lépésnek” nevezte a bizottság felállítását.

Az ülés elején egyébként letehette képviselői esküjét a fideszes Wintermantel Zsolt, aki az összeférhetetlenség miatt lemondott Nagy Gábor Tamás helyét foglalta el a testületben.

Kapcsolódó írásaink