Belföld

Három oltás a teljes oltás

A deltát felváltó omikron variáns miatt valamelyest csökkent a kórházak covidosztályainak leterheltsége

Az antitestszint nem volt prediktív (előrejelző – a szerk.) a fertőzés elkerülése szempontjából a járvány egyik hullámában sem – jelentette ki Merkely Béla a kormány közösségi oldalára tegnap feltöltött videóban.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint nem mondhatjuk azt, hogy az egyik variánssal történő megfertőződés biztosan megvédene az újabb variánstól, a jelenlegi tudásunk szerint a koronavírus ellen teljes oltásnak három oltás számít. Az ismétlő oltás felvételének fontosságára hívta fel a figyelmet Zacher Gábor is a Portfolio.hu-nak adott nyilatkozatában.

A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa már megkapta a negyedik vakcinát. „Hatvan év felettiként már rizikócsoportba tartozom, de mivel covidosztályon dolgozom és mentőzöm is, fontosnak tartottam öt hónappal a harmadik oltás beadatása után, hogy most a negyediket is felvegyem” – indokolta. Kitért arra, hogy aki tavaly márciusban vagy áprilisban kapta meg a második oltását, az majdnem ugyanolyan védtelennek számít, mint akit nem oltottak be.

Azt is megerősítette, hogy az új betegek döntő része már az omikron variáns miatt szorul ellátásra, érződik is az egészségügyi rendszerben, hogy az új koronavírus-típus a deltához képest enyhébb megbetegedéseket okoz, valamelyest csökkent a kórházak covidosztályainak leterheltsége. A Koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint kedden 20 174 új fertőzöttet igazoltak, és elhunyt 69 beteg, kórházban 3145 főt ápolnak, közülük 164-en vannak lélegeztetőgépen. Csütörtökön, pénteken és szombaton folytatódik az oltási akció, csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombaton 10 és 18 óra között lehet felvenni az oltást előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül.

Kapcsolódó írásaink