Belföld

Nem nyerő műfaj a botránypolitizálás

„Aberrált”, „tudatlan”, „ostoba”, „áruló”, „fogyatékos” – ilyen és ehhez hasonló szavakkal gyalázta emberek millióit Márki-Zay Péter az utóbbi hónapokban, amelynek eredményeként lassan már nem marad olyan társadalmi csoport, amelyet ne bántott volna meg a baloldal miniszterelnök-jelöltje, legutóbb például a fogyatékkal élőket sértegette – foglalta össze Deák Dániel legújabb videóelemzésében.

Nem nyerő műfaj a botránypolitizálás
„Aberrált”, „tudatlan”, „ostoba”, „áruló”, „fogyatékos” – ilyen és ehhez hasonló szavakkal gyalázta emberek millióit Márki-Zay Péter az utóbb hónapokban
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

Kiemelte: a képviseleti demokrácia egyik legfontosabb alapelve az emberek tisztelete, de ezzel a baloldal miniszterelnök-jelölt nap, mint nap szembe megy. Minősíthetetlen stílusban szidalmazza a választópolgároknak, aminek következtében gyors népszerűségvesztésén ment keresztül.

A kiszivárgó információk szerint a baloldalon egy idő után érzékelték, hogy Márki-Zay Péter ön- és közveszélyes politika szempontból, ezért újságírókat tettek mellé, akik majd visszafogják, azonban a jelek szerint ez sem elegendő. Már a saját belső elemzésük szerint is katasztrofális a baloldal kampánya – hívta fel a figyelmet a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Az összefoglaló és a videó ide kattintva érhető el.

Petíció a fogyatékosságügy mellett

Már több ezren aláírták a CitizenGo petíciós oldalán az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége tiltakozását, ami azután született, hogy Márki-Zay Péter sértésként használta a „fogyatékos” szót.

Azóta már öt másik nagy fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezet – az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete – is állást foglalt, mi szerint a „fogyatékos” szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára.

Rámutattak: évtizedek fáradságos munkáját képes lerombolni egy közszereplő, aki a fogyatékosságot ellenfelei szellemi képességeinek lekicsinylésére használja. Magyarországon fogyatékossággal élő emberek évtizedek óta küzdenek azért, hogy a társadalom megismerje és elfogadja, hogy mindannyian értékes tagjai vagyunk a közösségnek. Az átgondolatlan nyilatkozatok súlyos következményekkel járnak - fogalmaztak.

Kapcsolódó írásaink

Petíció a fogyatékosságügy mellett

ĀMár több ezren tiltakoztak aláírásukkal a CitizenGo petíciós oldalán azután, hogy Márki-Zay Péter sértésként használta a „fogyatékos” szót