Belföld

Láng Zsolt: Karácsony kérjen bocsánatot a Magyar Zene Házát érintő szavai miatt!

Bocsánatkérésére szólította fel a főpolgármestert a Magyar Zene Házára tett kijelentései miatt a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

Láng Zsolt: Karácsony kérjen bocsánatot a Magyar Zene Házát érintő szavai miatt!
Karácsony Gergely baloldali főpolgármester
Fotó: MH/Katona László

Napirend előtti felszólalásában Láng Zsolt Karácsony Gergely szavaira reagált, aki egy televíziós műsorban úgy fogalmazott, hogy a 21. században „egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk”. A kormánypárti politikus szerint „ekkora bunkóság” az 1990-es évek óta nem fordult elő a magyar politikában.

Láng Zsolt arról beszélt, hogy Karácsony Gergely kifejezetten méltatlanul bántja az épületet és az építkezést, amivel minden olyan magyar embert meggyaláz, aki ott valaha meg fog fordulni. A főpolgármester ezen szavaira, valamint a Városháza-ügyet vizsgáló bizottság előtt tett kijelentésére is utalva azt kérte, hogy a jövőben próbáljon meg ne káromkodni, mert a közgyűlés ülését online is közvetítik, és abba belenézhetnek gyermekek is.

A frakcióvezető egyúttal óriási szégyennek nevezte, hogy sem Karácsony Gergely, sem más a főváros képviseletében nem vett részt a világon egyedülálló épület átadóján.

Reagálásában Karácsony Gergely kifejtette: 21. században sehol a világon nem építenek épületeket egy parkban; elvi alapon ellenez minden olyan építkezést, amely zöldterületen folyik, majd többször kiemelte, hogy értékelése szerint a Városliget százéves platánfái „nagyobb értéket képviselnek, mint bármilyen emberi alkotás”.

A főpolgármester szavai szerint „mindenkinek vannak bűnei”, az övé az, hogy a vizsgálóbizottság ülésén „kicsúszott a száján egy trágár kifejezés”, és elnézést kért mindazoktól, akiket megbántott a szavaival.

Városháza eladása és a jutalékos rendszer: A baloldal a legfontosabb kérdésekre nem válaszolt

 A Fidesz-KDNP képviselői kisebbségi véleményben foglalták össze megállapításaikat. Közölték: a rendelkezésre álló dokumentumok, a nyilvánosságra került hangfelvételek és a testület előtt tanúként megjelentek elmondása alapján megállapítható, hogy a Városháza eladása valószínűsíthetően tervbe volt véve, a jutalékos formában működő ingatlaneladási rendszer működése pedig valószínű, de azt csak a nyomozóhatóság tudja bebizonyítani.

A vitában Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester, a vizsgálóbizottság elnöke elmondta, nem kaptak sok időt a munkára, de megállapítható, hogy a Városháza eladása nagy valószínűséggel napirenden volt, a bizottság előtt megjelent tanú pedig jutalékos rendszerről beszélt az ingatlaneladások kapcsán. Hozzátette: vállalja a felelősséget a kisebbségi véleményben foglalt állításokért.

A politikus nem támogatta a főpolgármester módosító javaslatát, amely „kivette” a határozati javaslatból, hogy a közgyűlés tudomásul veszi a kisebbségi véleményt is. Szerinte ez beismerése annak, hogy el akarják tussolni az ügyet.

Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy sok olyan kérdés volt - így például a jutalékos rendszer -, amiben nem tudtak egyértelmű megállapítást tenni, mert a bizottság nem nyomozóhatóság.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint bár lényeges kérdésekben nem tudnak megnyugtató választ adni, volt értelme a bizottságnak, és most a nyomozóhatóság fog pontot tenni az ügy végére. Felhívta a figyelmet arra, sosem vádolt senkit, nem prejudikált, csak azt idézte, amit a hangfelvételen szereplők mondtak és nem cáfoltak, és jelezte, szerették volna az objektív tényeket megállapítani.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormánypárti képviselők asszisztáltak egy lejáratókampányhoz. A közgyűlés többsége tudomásul vette a bizottság jelentését.

Kapcsolódó írásaink