Belföld

Körbeszámlázás is történhetett

Cseh szál a Cseh Katalinék uniós pénzesőjéhez kötődő nyomozásnak

Tovább dagad a Cseh Katalinhoz, a Momentum európai parlamenti képviselőjéhez, illetve üzlettársaihoz kapcsolódó botrány, amelynek kapcsán Cseh cége és üzlettársai négy és fél milliárd forintos forráshoz jutottak.

Körbeszámlázás is történhetett
Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője
Fotó: MH/Katona László

A Mediaworks Hírcentrumának információi szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – amely költségvetési csalás megalapozott gyanújával indított nyomozást, és az ügyben több Pest megyei telephelyen is házkutatást tartottak – nyomozói ugyanis a közelmúltban tovább bővítették a momentumos politikushoz is kapcsolható céghálót.

A NAV szerint egy cseh vállalkozás közbeiktatásával körbeszámlázás történhetett. Az adóhatóság kiderítette, hogy a Bergman and Mülstein sro. nevű cseh vállalkozással került kapcsolatba a Cseh család cége, a Pannónia Nyomda Kft., valamint a Mondat Kft. és a Holotech Hungary Kft. Az egyik magyar cég, a gödi székhelyű Holotech Hungary Kft. két hologramos technológia működtetésére alkalmas eszközt vásárolt az említett cseh vállalkozástól mintegy egymilliárd forintért, ám a magyar vevő által kifizetett vételár visszavándorolt a vevőhöz, vagyis a Holotech Hungary Kft.-hez. Az egymilliárd forintos vételárat szintén a céghálóhoz tartozó vállalkozás közbeiktatásával, részletekben adta vissza az eladó.

A NAV nyomozói megállapították továbbá, hogy a cseh cég által kiállított, ugyanazon sorszámú számlákat a Pannónia Nyomda és a Holotech Kft. több uniós pályázathoz is felhasználta. A hatóság gyanúja szerint a fent említett két eszköz beszerzése meg sem történt, illetve a szereplők fiktív számlákat nyújtottak be. A NAV kezdeményezte, hogy az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh vádhatósághoz – tudta meg a hírcentrum. Az adónyomozók cseh banki adatokra, adóbevallásokra és különféle szerződésekre lennének kíváncsiak.

Kapcsolódó írásaink