Belföld

Karácsony szerint belefér az, ha valaki belepisil a szenteltvíztartóba

A Klubrádióban Karácsony Gergely baloldali főpolgármester elmondta, hogy szerinte belefér az, ha valaki belepisil a szenteltvíztartóba: „Egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, szóval végülis belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk.

Karácsony szerint belefér az, ha valaki belepisil a szenteltvíztartóba
Karácsony Gergely, baloldali főpolgármester
Fotó: MH/Katona László

Józan ésszel fel nem fogható, hogy valakinek hogy jut eszébe egyáltalán ilyen, miért pont egyházi szimbólumokkal köti össze vulgáris gondolatait, és miért mondja azt, hogy egy ilyen cselekedet „végülis belefér” - írta Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a közösségi oldalán megosztott bejegyzésben. 

„Ez lenne a kifinomult, belvárosi, értelmiségi stílus? Ők hibáztatnak még másokat a közbeszéd hangnemének eldurvulása miatt? Tényleg ennyi tiszteletet sem érdemelnek a keresztények?”

Ez a mondat nemcsak a hívőket, de minden jóérzésű embert megbotránkoztat. A rendszerváltás óta kevés politikus száját hagyták el a keresztényeket ilyen mértékben sértő szavak - írta az államtitkár. Miközben Karácsony Gergely és a teljes baloldal reggel, éjjel meg este is toleranciából oktat ki mindenkit, folyamatosan „elfogadásról”, „tiszteletről”, „szeretetnyelvről” beszélnek, aközben könnyed természetességgel gyaláz meg egyházi jelképeket - emelte ki, majd hozzátette, hogy a keresztényeket is megilleti a tisztelet, az egyházi szimbólumok nem lehetnek otromba politikusi félmondatok céltáblái.

Objektum doboz

„Félelmetes belegondolni abba, ha a nyilvánosság előtt így beszélnek a keresztényekről, miket mondhatnak zárt ajtók mögött. A baloldal hetek óta újabb és újabb társadalmi csoportokat sérteget folyamatosan.”

Karácsony Gergely sértő mondata után nem kért bocsánatot. A baloldal ismert közszereplői némák maradtak, nem tiltakoznak, nem petícióznak, nem szólítják fel bocsánatkérésre - hívta fel a figyelmet Rétvári Bence.

Bocsánatkérésre szólítja fel a KÉSZ Karácsony Gergely főpolgármestert

Megdöbbentőek Karácsony Gergely főpolgármester szavai, aki a Magyar Zene Háza átadásáról beszélve a szenteltvíztartót méltatlan és blaszfémikus kontextusba helyezte egy rádióinterjúban - reagált a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöksége.

A víz a keresztények egyik fontos szimbóluma Jézus Krisztus Jordán­ban való megkeresztelkedése óta, ezért is botránkoztatott meg sokakat hasonlatával a főpolgármester.

Amint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége többször hangsúlyozta: olyan országban és fővárosban szeretnénk élni, ahol mindenki, a politikusok és a városvezetők is elfogadják, tetteikben és szavaikban pedig meg is mutatják a másik ember iránti tiszteletet. Ez a vallási és hitbeli meggyőződésre és annak szimbólumaira is vonatkozik. Szomorúan tapasztaljuk, hogy miközben bizonyos kisebbségek jogai kiemelt védelemben részesülnek, addig egyes közösségek, legtöbbször a keresztények kigúnyolása megengedett. A krisztusi ember tiszteletben tartja mások meggyőződését, ugyanakkor elvárja, hogy senki ne gyalázza meg mindazt, ami számára szent és értékkel bír.

A főpolgármester még egy szekularizált társadalomban sem engedheti meg magának, hogy bántó hasonlatokkal éljen, ráadásul egy liberális szellemiségére büszke politikus mindezzel a saját hitelességét és alkalmasságát teszi megkérdőjelezhetővé. A szavazópolgárok joggal várják el a főpolgármestertől, hogy szavai átgondoltak, nyilatkozatai megfontoltak legyenek.

Minden jóérzésű, a másik hitét és vallását tiszteletben tartó ember nevében bocsánatkérésre szólítjuk fel Karácsony Gergelyt!

A KDNP visszautasítja a keresztény szimbólumunkat ért főpolgármesteri verbális erőszakot

Visszautasítjuk Karácsony Gergely keresztény értékeinket támadó nyilatkozatát, melyben azt fejti ki a Ligetben megvalósult Magyar Zene Házával kapcsolatban, hogy olyan „mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, szóval végül is belefér” - reagált közleményében a KDNP, a baloldali főpolgármester szavaira.

„Mindez felháborító és tűrhetetlen!” - hangsúlyozta a Kereszténydemokrata Néppárt.

„Felmerül a kérdés, hogy önök miért lelik örömüket abban, hogy újra és újra megsértik a kereszténységet és a keresztény embereket? Miért veszik semmibe a keresztény emberek méltóságát?” - vetette fel.

„A válasz abban rejlik, hogy önök tagadják a teremtett világot és tagadják mindazt, amit mi igaz értéknek tekintünk! Úgy okoskodnak, hogy félresiklott életüket nem helyrehozni akarják, hanem saját deviáns világukat akarják ránk kényszeríteni. A kereszténység helyébe pedig egy globális világrendeletet akarnak erőszakkal állítani, mely hasonló a világ régebbi kommunista kísérleteihez” - tette hozzá a KDNP.

„Önök egyfajta globális forradalmat akarnak, melyben nem csak a társadalom értékrendszerét, hanem annak teljes struktúráját is ki akarják forgatni a rendes kerékvágásából” - folytatta.

„Mi mindezekre nemet mondunk! Nemet mondunk a gyűlöletre, és határozottan kiállunk a keresztény emberek és értékek védelme mellett!” - emelte ki Vejkey Imre, a KDNP Frakcióvezető-helyettese a közleményben.

Különös módon kért elnézést Facebook-oldalán Karácsony Gergely, miután a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) és Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője is sérelmezte a főpolgármester egy rádiós interjújában elhangzott kijelentését. Ebben arról beszélt, hogy “a 21. században egy parkban építkezni éppen annyira elfogadhatatlan, mint egy templomban belepisilni a szenteltvíztartóba. 

“Elismerem, a hasonlat erős, talán sokaknak túlzottan is az. Tőlük elnézést kérek” – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely, miután a KÉSZ felszólította, kérjen bocsánatot a blaszfémiára hajazó kijelentése miatt. 

Kapcsolódó írásaink

Nem nyerő műfaj a botránypolitizálás

ĀXXI. Század intézet: „Aberrált”, „tudatlan”, „ostoba”, „áruló”, „fogyatékos” – ilyen és ehhez hasonló szavakkal gyalázta emberek millióit a Gyurcsány-féle baloldal miniszterelnök-jelöltje az utóbbi hónapokban