Belföld

Ismerőseiről azt gondolja a többség, hogy a Fideszre fog szavazni

A megszokottól eltérő módon vizsgálta a Real-PR 93. a lakosság pártpreferenciáit, a válaszadók ismerőseinek feltételezett pártválasztásáról érdeklődött a cég a felmérés készítésekor. Az eredmények szerint a megkérdezettek 43 százaléka véli úgy, hogy egy adott ismerőse a Fideszre fog szavazni, az ellenzéki összefogásra való szavazást 10 százalékponttal kisebb arányban gondolják. Míg 41 százaléknyi választó valószínűsíti, hogy ismerőseinek többsége kormánypárti szavazó, csak 28 százalék tartja ismerősei egy részét a baloldal támogatójának, derül ki a Real-PR 93. felméréséből.

Ismerőseiről azt gondolja a többség, hogy a Fideszre fog szavazni
Ismerőseiről azt gondolja a többség, hogy a Fideszre fog szavazni
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Általános tapasztalat a lakosság körében végzett felmérésekben, hogy egyes érzékeny témákban nehezen adnak információt a vizsgált személyek önmagukról, ilyen témák például a saját anyagi helyzet, a szexualitás, és ilyen a pártválasztás is. Emellett sokszor előforduló kritika, hogy egy-egy közvélemény-kutatás során a válaszadók nem merik felvállalni pártválasztásukat a kérdezőbiztosoknak.

Ismerőseiről azt gondolja a többség, hogy a Fideszre fog szavazni
Ismerőseiről azt gondolja a többség, hogy a Fideszre fog szavazni
Fotó: Real-PR 93.

Ezen megfontolásokból a Real-PR 93. a megszokottól eltérő módon arra kérte a megkérdezetteket, hogy egy adott ismerősük, illetve ismerőseik többségének vélhető pártpreferenciájáról nyilatkozzanak.

A két nagy politikai tábor egymáshoz viszonyított versenyhelyzete megfelel a legutóbbi pártpreferencia-adatoknak, a Fidesz a statisztikai hibahatárokat meghaladó előnyben van az ellenzéki összefogással szemben. Ha egy konkrét ismerősükről kellett nyilatkozni, a megkérdezettek 43 százaléka sorolta az adott személyt a kormánypárti szavazók közé, 10 százalékponttal kevesebben az ellenzéki összefogás támogatói közé, míg 7 százalék szerint adott ismerőse valamely kis pártra szavazna, további 11 százalék pedig nem szavazna.

A válaszadók 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ismerőseinek többsége valószínűleg Fidesz-szavazó, a baloldali többségű ismeretségi kört feltételezők aránya 28 százalék, és további 25 százalék szerint ismerősei hasonló arányban szavaznak a két nagy politikai erőre.

A korábban tapasztalt erőviszonyok a lakóhely szerinti vizsgálatokban is visszatükröződnek: a fővárosiak 41 százaléka szerint ismerősei többsége ellenzéki szavazó, csak 27 százalék véli úgy, hogy legtöbb ismerőse a Fideszre adná voksát.

A megyei jogú városokban erős megosztottság van, 33-34 százalék a kormánypárti és a kormánykritikus szimpatizánsok aránya.

A kisebb településeken már egyértelmű kormánypárti előny tapasztalható. A kisebb városokban 42 százalék, a községekben pedig 52 százalék vélekedik úgy, hogy ismerőseinek többsége a Fideszre fog szavazni. Míg a kisvárosokban 26, a községekben csak 20 százalék azok száma, akik szerint ismerőseik nagyobb része az ellenzéki összefogás támogatója, derül ki a felmérésből.

Kapcsolódó írásaink