Belföld

A kormány 3,5 milliárd forinttal támogatja a gödöllői apátság építését

A kormány 3,5 milliárd forinttal támogatja a gödöllői premontrei apátság építését, és összesen 23 milliárd forinttal a rend országos intézményeinek megújítását - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Gödöllőn.

A kormány 3,5 milliárd forinttal támogatja a gödöllői apátság építését
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) beszédet mond a premontrei apátság új templomának alapkőletételi ünnepségén a Premontrei Auditóriumban Gödöllőn 2022. január 24-én. Mellette Vécsey László, Gödöllő és térsége fideszes országgyűlési képviselője és Balogh Péter Piusz premontrei rendi apát (k).
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Gulyás Gergely az apátság alapkőletételi ünnepségén arról beszélt, hogy a premontrei rend magyarországi megtelepedése óta részese és komoly szereplője volt az ország történelmének.

„Ahol templomot építenek, ott hisznek Istenben és hisznek abban, hogy minden ember életének különleges értéke van. Ahol templomot építenek, ott közösség is épül” - fűzte hozzá a miniszter.

A premontreieknek nem csak a múltjuk tiszteletreméltó, hanem a jelenük is - mondta Gulyás Gergely. Egyfajta kovászként működve a tizenhárom szerzetes és a hat apáca a helyi közösségek számára fontos és meghatározó iskolákat tart fenn az ország több pontján - emelte ki.

Varga Lajos Miklós váci segédpüspök a premontrei apátság új templomának alapkőletételén Gödöllőn
Varga Lajos Miklós váci segédpüspök a premontrei apátság új templomának alapkőletételén Gödöllőn
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kitért arra is, hogy a gazdaság újra fejlődési pályára állt, ezért jut eddig nem látott mennyiségű támogatás a családoknak, ezért tud a kormány nagyságrendekkel többet költeni egészségügyre, rendvédelemre, honvédelemre, nemzeti örökségünk megőrzésére és kultúránk gyarapítására is.

Hozzátette: minden értékteremtő közösség számíthat a magyar kormányra, így az egyházaink is. Fontos, hogy az egyházak rendelkezzenek azokkal az eszközökkel, amelyek sikeres küldetésük beteljesítéséhez elengedhetetlenek - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kapcsolódó írásaink