Belföld

Czeglédy testvére is vallomást ígért mára

Megszólalhat a tárgyaláson a Human Operator Zrt. irodavezetője és a tizedrendű vádlott, aki a fiktív módon működő iskolaszövetkezet adóbevallásait készítette

Váratlan fordulat a költségvetési csalással vádolt DK-s politikus ügyében, öt vádlott is vallomást kíván tenni a csütörtöki tárgyaláson.

Czeglédy testvére is vallomást ígért mára
Czeglédy Csaba
Fotó: MH/Purger Tamás

Folytatódott is, meg nem is tegnap Czeglédy Csaba és társai büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken. A bíróság a másodrendű vádlottat, a Human Operator Zrt. egykori könyvelőjét kívánta ismételten meghallgatni, aki egyébként maga jelezte, hogy ismételten vallomást kíván tenni, ám a vádlott beteget jelentett, így a kihallgatása elmaradt. Ugyanakkor két újabb vádlott írásban jelezte, hogy úgyszintén vallomást kívánnak tenni.

Egyikük, a harmadrendű vádlott, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. irodavezetője, a másik, a tizedrendű, aki a bűnszervezet alsó szintjén található, fiktív módon működő iskolaszövetkezet adóbevallásait készí­tette. Utóbbi a vádirat szerint a magyar költségvetésnek okozott hatmilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrány szűk egyhatodában, mintegy 950 millió forint elcsalásában működött közre.

Rajtuk kívül a mai tárgyaláson az ügy kilencedrendű vádlottját, az Idehaza Iskolaszövetkezet elnökét – aki korábban terhelő vallomást tett a Gyurcsány család házi ügyvédjére, a DK szombathelyi országgyűlési képviselőjelöltjére, Czeglédy Csabára – hallgatja még meg a bíróság, aki szintén maga jelezte, hogy újra vallomást kíván tenni. Ugyancsak a bíróság elé áll a bűnszervezet irányításával vádolt Czeglédy testvére, a büntetőper tizenötödrendű vádlottja, aki korábban még nem tett vallomást. Czeglédy testvére a leányvállalatok koordinálásáért volt felelős, és emellett a Human Operator témavezetője volt, egyébiránt Czeglédy Csabához hasonlóan neki is erős szocialista gyökerei voltak Szombathelyen.

Az említett vádlottak közül ketten nem csupán a költségvetési csalás ügyében érintettek, hanem egy másik vádpontban is, amelyben a DK-s politikust, az ügy első rendű vádlottját gazdasági csalással is vádolják. Az anyacég könyvelője és az említett iskolaszövetkezet elnöke ugyanis bűnsegédként közreműködött abban, hogy 149 millió forint végrehajtási összeget – amelyet a Human Operatornak kellett volna megfizetnie egy magánszemély vállalkozónak – az iskolaszövetkezetre engedményezték, így törvénytelenül kijátszották a bírósági végrehajtót, és a károsult nem juthatott hozzá a számára jogerősen megítélt jussához.

Kapcsolódó írásaink

Felmondanák az újbudai szerződést

Ā„Az újbudai testületi ülésen arra kérjük a baloldali városvezetést, mondja fel a Gyurcsány Ferenc ügyvédjével, Czeglédy Csabával kötött szerződést. Várjuk a Momentum és Orosz Anna támogató szavazatait” – írta közösségi oldalán Simicskó István