Belföld

Kétszer olyan népszerű Orbán, mint Márki-Zay

Orbán Viktort továbbra is az aktív szavazók jelentős többsége, 57 százaléka szeretné miniszterelnöknek, míg a baloldal jelöltjét, Márki-Zay Pétert csupán 26 százalékuk. A hivatalban lévő kormányfő népszerűsége mindig 50 százalék fölött volt 2021 utolsó negyedében is, míg az ellenzéki jelölt szimpatizánsi tábora stagnál és sosem került 28 százalék felé - derül ki az Alapjogokért Központ lapunknak eljuttatott közvélemény-kutatásából, amely az elmúlt 8 hét adatait összegzi.

Kétszer olyan népszerű Orbán, mint Márki-Zay
Orbán Viktor a Kormányinfón
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az országosan reprezentatív kutatások 2021 utolsó hat, illetve 2022 első két hetében mérték fel azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelöltet az aktív szavazók hány százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni.

A kutatási trendek azt mutatják, hogy a megkérdezettek abszolút többséget meghaladó arányban Orbán Viktort támogatták a vizsgált időszak minden adatfelvételekor. A 2010 óta hivatalban lévő kormányfő népszerűsége töretlen, az az elmúlt 8 hétben 52 és 61 százalék között mozgott.

Mindeközben a Gyurcsány Ferenc által csak „kapitánynak" nevezett Márki-Zay Péter egyébként is alacsony szimpátiaindexe stagnál: a baloldal miniszterelnök-jelöltjét 2022 második hetében az aktív szavazók 26 százaléka támogatta, vagyis csupán egynegyedük szeretné őt kormányfői pozícióban látni.

Az Alapjogokért Központ kutatási eredményei
Az Alapjogokért Központ kutatási eredményei
Fotó: Alapjogokért Központ

A hódmezővásárhelyi polgármester országos népszerűsége 2021 év végén is igencsak mérsékelt volt: 2021 46. hetén még 28 százalék szerette volna őt miniszterelnöki székben látni, majd az 50. hétre már csak 22 százalék.

Márki-Zay Péter lemaradása azért is lehet ilyen tetemes, mert lényegében hétről hétre súlyos kommunikációs hibákat követ el, számtalan társadalmi csoportot sértve meg ezzel: „ostobaságnak" nevezte a rezsicsökkentést és az alapvető élelmiszerek hatósági árkorlátozását, valamint „böszmeségnek" titulálta a 13. havi nyugdíjat. Arról is beszélt, hogy nem tartja szükségesnek a minimálbért, eltörölné a gyermekvédelmi törvényt, befogadná a migránsokat, de arra is utalt, hogy számon tartja azt, ki zsidó és ki nem zsidó a Fideszben.

Kapcsolódó írásaink