Belföld

Durva választási kampány, külföldi beavatkozással

Hétértékelő. Deák Dániel: Ha lenne morális tartás a baloldalon, habozás nélkül lemondásra szólítanák fel Márki-Zayt

A választási kampány során erőteljes külföldi beavatkozás várható a globalista erők részéről a hazai baloldal érdekében, a Békemenet ugyanakkor világos üzenetet küldhet Brüsszelnek – jelentette ki lapunknak Deák Dániel. Az elemző szerint a Városháza-botrány hozhat még újabb meglepetéseket, nem véletlen, hogy Bajnai Gordon továbbra sem hajlandó megjelenni a vizsgálóbizottság előtt.

Durva választási kampány, külföldi beavatkozással
Márki-Zay, a „politikai ámokfutó”
Fotó: MH/Török Péter

Még egy nap sem telt el 2022-ből, ám a baloldal miniszterelnök-jelöltjének máris sikerült gyaláznia a koronavírusban elhunyt idős embereket: Márki-Zay Péter újévi üzenetében lényegében örömét fejezte ki, hogy sok fideszes idős korú is belehalt a világjárványba – mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette, ha lenne valamennyi morális tartásuk a baloldali politikusoknak, habozás nélkül lemondásra szólítanák fel kormányfőjelöltjüket, hiszen egy ilyen kijelentés vállalhatatlan és elfogadhatatlan. Nem meglepő, hogy már szinte minden felmérésben a Fidesz–KDNP vezet, s ha a választásig kitart a kormánypártok lendülete, jó eséllyel ismét polgári kormány kap felhatalmazást az ország irányítására – állapította meg a politológus.

Hangsúlyozta ugyanakkor, a sikerért meg kell dolgozni, és a jobboldal előtt három kemény hónap áll, hiszen a kampány során a külföldi beavatkozás erősen valószínű. Ez ellen az egyetlen fegyver az összetartás – szögezte le Deák –, amiből szerinte nincs hiány, jó példa erre a Békemenet, amelyet a mostani bejelentés alapján március 15-én tartanak a kormánypártokat támogató civil erők. A korábban is több százezer embert megmozgató, elképesztően nagy erőt felmutató megmozdulás világos üzenet Brüsszel és a globalista baloldal számára a tekintetben, hogy nem érdemes támadni Magyarországot. Erősíti a jobboldal választási esélyeit az is, hogy a baloldal 2008-as pénzügyi válságkezelésével ellentétben most nem megszorítások vannak, hanem jelentős többletforrásokat kap a társadalom szinte minden csoportja. Így a nyugdíjasok visszakapják a 13. havi nyugdíjat, a családosok a befizetett személyijövedelem-adót, a fiatalok pedig január elsejétől adómentességet élveznek. Ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság válságálló lett és a jobboldal kormányzásával azok is jól járnak, akik nem rájuk szavaztak. A baloldal kormányzása idején ez éppen fordítva volt, az is nagyon rosszul járt, aki rájuk voksolt – fejtette ki az elemző.

Kitért arra, hogy nem csak Márki-Zay Péter politikai ámokfutása rontja a baloldal támogatottságát, hanem az olyan ügyek is, mint például a Városháza-botrány. Karácsony Gergely főpolgármester igyekszik ugyan úgy tenni, mintha nem tudna semmiről, de a napvilágra került bizonyítékok egyértelművé tették, hogy egy jól bejáratott baloldali ingatlanmaffia épült ki Budapesten Karácsony vezetése alatt. A rendőrség megkapta a teljes hanganyagot, így várhatóan újabb fejlemények lesznek a korrupciós ügyben – jegyezte meg Deák. Hozzáfűzte, tovább erősíti a bűncselekmény elkövetésének gyanúját, hogy az érintettek nem hajlandók megjelenni a fővárosi vizsgálóbizottság előtt. Így az egyik főszereplő, Bajnai Gordon egykori miniszterelnök sem mer elmenni a meghallgatásra, csak egy levelet küldött. Hasonlóan járt el „régi harcostársa” is, Gans­perger Gyula. Ez lényegében beismerő vallomás, hiszen ha nem lenne titkolnivalójuk, akkor személyesen mennének el, és válaszolnának minden felmerülő kérdésre. A rendőrségi kihallgatáson azonban mindenképpen meg kell majd jelenniük személyesen – mutatott rá a politológus. Közölte: a politikai felelősségre vonás nem marad el, a szavazóknak hamarosan lehetőségük lesz kifejezni véleményüket. Áder János várhatóan napokon belül kiírja a 2022-es parlamenti választás időpontját, ami jó eséllyel április 3. lesz. 

Kapcsolódó írásaink