Belföld

Visszatért a meztelen diplomata, Gréczy Zsolt

Újabb emberét tuszkolta be Gyurcsány Márki-Zay csapatába

Jókora visszhangot váltott ki, hogy Márki-Zay Péter Gréczy Zsoltra bízta a kultúra területét. „Bemutatkozásán” Gréczy azt ígérte, „kiszabadítja a kultúrát a Fidesz fogságából”.

Visszatért a meztelen diplomata, Gréczy Zsolt
Gréczy Zsolt
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Gréczy Zsolt újságíró, a rádióban zenei műsorokat vezetett, majd dolgozott a Napkeltében is, 2004-ben az ATV-hez igazolt. Dalszövegeket is írt, neki köszönhetjük például a Pa-dö-dö Bye bye Szása című – a szovjet hadsereg kivonulását vicceskedő stílusban feldolgozó – klasszikusát. Kommuni­kációs főtanácsadó volt 2007-től 2009-ig Gyurcsány Ferenc, 2009-től 2010-ig Bajnai Gordon kormányában. A Magyar Demokratikus Charta alapító tagja, ügyvivője, később a Demokratikus Koalíció szóvivője, a 2014-es önkormányzati választáson a DK polgármesterjelöltje a XXII. kerületben.

A 2018-as országgyűlési választáson a DK listáján mandátumot szerzett és a párt frakciószóvivője lett, ám nem so­káig élvezhette a siker ízét, 2019 decemberében ugyanis „magányos” szexbotrányba keveredett. Előbb alsónadrágos, félmeztelen fotók, majd pornográf képek is előkerültek róla. A fotókat egy ismeretlen nő osztotta meg a nyilvánossággal, zaklatással vádolva Gréczyt, azt állította, a politikus a képeket ajánlkozásként küldte el neki, évekkel korábban, azt bizonygatva, kiváló lesz vele a szex.

A képviselő ezután úgy nyilatkozott, a mai fejével nem csinálná meg ezeket a fotókat, arra azonban nem emlékszik, elküldte-e valakinek. Végül december végén lemondott parlamenti mandátumáról, pártelnöke pedig közölte, „Gréczy Zsolt hülyeséget csinált. Magánéleti hülyeséget. (...) Nem ítélkezünk szerelem dolgában”.

Gréczy mindenesetre félig-meddig visszavonult, bár tavaly már a DK tanácsadójaként szerepelt az ATV-ben. Úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc most elérkezettnek látta az időt, hogy levitézlett kultúrharcosa újra belépjen a ringbe. Kötter Tamás író tegnap intő jelnek nevezte, „milyen színvonalú emberekkel akarják átírni a kulturális életet”. A közéleti személyiség hangsúlyozta: „2010 óta a kormány rengeteg energiát tett abba, hogy a kulturális életben a sokszínűség váltsa fel a posztkommunista hegemóniát. Ne engedjük, hogy Aczél György hagyományát felelevenítve visszajöjjön a szoci cenzúra a kultúrába!”

Kapcsolódó írásaink