Belföld

Az omikron lefolyása enyhébb, mint a korábbi mutációké

Egyre több olyan szakirodalmi adat jut el hozzánk, ami arra utal, hogy az omikron klinikai lefolyás lényegesen enyhébb - mondta Kásler Miklós az Életközelben legújabb részében. Az emberi erőforrások minisztere az interjúban beszélt a koronavírus mutációjáról, a negyedik oltásról, a gyógyszerellátásról, valamint a szociális szféra támogatásáról is.

Az omikron lefolyása enyhébb, mint a korábbi mutációké
Az oltások az omikron variáns ellen is védenek
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A 4. hullám január végére, február elejére gyakorlatilag lenullázódott volna, ha nincs az omikron – mondta a miniszter a mutációval kapcsolatosan. Rámutatott: a variánst Afrika déli részén, november végén mutatták ki és hihetetlenül gyorsan terjedt el az egész világon. A vírus duplázódási ideje 2-3 nap, ami Magyarországon is egyre inkább megmutatkozik – ismertette.

Az emlékeztető oltás fontosságával kapcsolatban kiemelte: teljesen egyértelmű, hogy az oltás utáni negyedik hónapban elindul a védettség csökkenése. A 3. oltás után a védettség ismét 90 százalék fölé emelkedik, tehát a harmadik oltás életmentő - hangsúlyozta a tárcavezető.

A negyedik oltást kérdésére úgy reagált, hogy augusztusban nagyon sokan felvették a harmadik oltást, de azóta is eltelt több hónap, tehát indokolt a 4. oltás. Kiemelte: elsősorban azoknak a 60 év feletti honfitársainknak ajánljuk, akiknek van társbetegsége, például a hipertónia vagy a diabetes – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Objektum doboz

Arra a hírre, hogy fennakadás van az 5 és 11 év közötti gyermekek oltásával úgy reagált: folyamatosan érkeznek az újabb és az újabb vakcina adagok és nem tud semmilyen fennakadásról.

Kásler Miklós a gyógyszerellátás biztosítása és a feltételek javítása kapcsán úgy nyilatkozott: húsz betegségcsoport vonatkozásában 28 gyógyszert fogadott be a gyógyszerhatóság.

Magyarország ismételten a legrövidebb időn beül, a legkorszerűbb gyógyszereket biztosítja a betegek számára - mutatott rá a miniszter. Hozzátette: komoly hangsúlyt fektet a kormány arra, hogy a kistelepüléseken is azonnal elérhető legyen a gyógyszertár és a gyógyszer.

A szociális szektorban dolgozók január elsején életbe lépő 20 százalékos béremelésével kapcsolatban emlékeztetett: ha ezt a mostani pénzüket a 2010-el összevetjük, akkor 170 százalékkal emelkedett a jövedelmük. A gyermekekkel, és a szociálisan rászoruló emberekkel foglalkozó honfitársaink erkölcsi valamint anyagi megbecsülése rendkívül fontos – mondta a miniszter, aki az egyházak szociális szerepvállalását úgy foglalta össze, hogy az egyháznak 2000 éves tradíciója van az elesettek, támogatásra szorulók megsegítésében.

Az a hozzáállás, a szemlélet, a megértés, az együttérzés, a támogatás belső lelki kényszere az egyház részéről biztosított és nem pótolható semmivel – zárta a beszélgetést a miniszter

Kapcsolódó írásaink