Belföld

Újabb törésvonalak a szivárványkoalícióban

Ha Márki-Zay Péteren múlna, a jelenleginél ötször magasabb rezsiszámlák érkeznének most a háztartásokba, és állításával ellentétben nem okozott népirtást a Sinopharm-oltás

Két kutatás is azt jelzi, hogy a baloldalon magára hagyatottan harcoló Márki-Zay Péter kapitány a halál- és a rezsikampányban is felsült, a sötétben tartott, trágyával etetett gombák sem azonosulnak elképzeléseivel.

Újabb törésvonalak a szivárványkoalícióban
A miniszterelnök-jelölt a társadalom szinte minden rétegét megsértette
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Márki-Zay Péter „kapitányt” és hatpárti szivárványkoalíciót szinte naponta érik újabb csapások. Tegnap például a Momentum új elnöke, Donáth Anna beszélt egy interjúban arról, hogy voltak olyan pártok, amelyek az előválasztás után befejezték a kampányolást, de a Momentum nem tartozott közéjük.

„A közös sikert gátolják azok a pártok, amelyek visszatartják az aktivistáikat” – jegyezte meg Donáth, nem is titkolva, hogy ebben a DK-sok képviselik az élcsapatot. Amíg olyan hatalomtechnikai és pártpolitikai kérdések nyitva vannak, mint a listaállítás, addig az összellenzék nem fog tudni teljes erőbedobással kampányolni, hiszen a figyelem máshová kerül – ismerte el a Momentum elnöke, és ezzel lényegében azt is, hogy az ellenzék számára nem a kormányváltás, hanem a négy évre megszerezhető zsákmány jelenti az első számú prioritást.

Egy másik, az ellenzék által szorgalmazott kampánytémából kiderült, jelentős társadalmi támogatottság övezi a keleti vakcinák beszerzését – mutatott rá a Századvég felmérése. A megkérdezettek 62 százaléka jó ötletnek tartja, hogy Magyarország a Brüsszel által lekötött vakcinák mellett más, keleti oltóanyagokat is beszerzett, ezzel szemben csupán 32 százalékuk látja úgy, hogy erre nem lett volna szükség.

Ez az eredmény nem támasztja alá azt, amiről Márki-Zay újévi videójában beszélt, vagyis hogy a járvány miatt „megtizedelt időskorú magyar lakosság”, amelynek többsége a baloldal álminiszterelnök-jelöltje szerint Fidesz-szavazó volt, szintén azonosul a gondolataival. Márki-Zay Péter korábban népirtásnak nevezte a Sinopharm-vakcina alkalmazását, holott tavaly májusban az egészségügyi világszervezet (WHO) jóváhagyta a kínai oltóanyag vészhelyzeti alkalmazását.  

A baloldali jelöltnek a rezsicsökkentés kapcsán hangoztatott nézetei is bukásra állnak. Márki-Zay „sötétben tartott, trágyával etetett gombákhoz” hasonlította a rezsicsökkentés támogatóit, és arra is utalt, ha tehetné, megszüntetné a rezsicsökkentést. Egy alkalommal például azt javasolta, az emberek használjanak kevesebb gázt, áramot és villanyt, illetve vegyenek kisebb autót. Közölte, a rezsicsökkentett hatósági árak helyett piaci árakat vezetne be.

Az intézkedés 366 ezer forint többletkiadást okozott volna egy átlagos magyar családnak 2021-ben – derült ki a Századvég másik, tegnapi kutatásából. A baloldal miniszterelnök-jelöltjének rezsipolitikája háromszorosára növelte volna az energiaszegénységet Magyarországon. Ha Márki-Zay Péteren múlna, a mainál ötször magasabb rezsiszámlák érkeznének a napokban a háztartásokba. Ha az általa támogatott szabályozás működne, egy átlagos háztartás 113 ezer forintról kapna áram- és gázszámlát januárban – emeli ki a Századvég.

Még a baloldali média is támadja Márki-Zay Pétert, a kapitány pedig nem érti, mi a probléma azzal, ha valaki számontartja, ki zsidó. Márki-Zay múlt vasárnapi élő bejelentkezésében leszögezte: „a Jobbikkal együtt fogunk építeni egy mindenféle gyűlöletkampánytól, gyűlölködéstől és előítélettől mentes Magyarországot”, majd nem sokkal később közölte, „a Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés”.

A miniszterelnök-jelölt arról viszont mélyen hallgat, hogy zsidó dögkeselyűkről írt korábban Kesztyüs Attila, a Jobbik Somogy megyei régiós igazgatója, aki a 2018-as országgyűlési választást Steinmetz Ádám kampányfőnökeként csinálta végig, és jelenleg is ezt a tisztséget tölti be. Márki-Zay sportügyekért felelős kampányembere, Steinmetz Ádám elfelejtette törölni ezt a posztot – számolt be róla a Drót.info.

Kapcsolódó írásaink