Belföld

Meredek emelkedés az esetszámokban

A gyors felfutást általában rövid platófázis, majd csökkenés követi

Több tízezer új fertőzöttre lehet számítani, de jóval kevesebb lesz a beteg, a kórházban ápolt, a lélegeztetőgépen lévő és a halott is.

Már most jóval több fertőzött lehet, mint amit a hivatalos számokban látunk – nyilatkozta lapunknak Rusvai Miklós virológus. A szakember szerint ennek az lehet az oka, hogy nagyon sokan kevés tünettel vagy tünet nélkül esnek át a fertőzésen, így nem is tesztelik őket. Jelenleg 30 százalék fölötti a pozitív tesztek aránya, ami azt jelenti, hogy legalább öttel meg kell szorozni a most kapott napi adatot.

Az omikron egy nagyobb fertőzőképességű, de gyengébb megbetegítő képességű koronavírus-változat, a kettő közé nem szabad egyenlőségjelet tenni – magyarázta. Nagyon sok lesz a fertőzött, a napi 15 ezret biztos, hogy meg fogja haladni a friss esetek száma több napon vagy héten keresztül is, de jóval kevesebb lesz a beteg, a kórházban ápolt, a lélegeztetőgépen lévő és a halott is.

A napokban megjelent új tünetről, a derékfájásról a szakember kiemelte, az esetek kis számában tapasztalható ez a fájdalom, amely különösen a kezdeti időkben jelentkezhet. Hozzátette, maga a koronavírus az izom- és ízületi fájdalmakat rendszeresen előidézi, ezt már a korábbi változatoknál is tapasztalhattuk. Az omikronfertőződés utáni esetleges posztcovidtünetekről kifejtette, még nem telt el elég idő, hogy a meggyógyult betegek nagy számban jelezhettek volna posztcovidtüneteket, erre még várnunk kell, hiszen Európában november 23-án jegyezték fel az első fertőzöttet. Emlékeztetett arra is, hogy posztcovidról akkor beszélünk, ha a fertőzés megszűnése után négy héttel jelentkezik valamilyen probléma, vagy fennmarad valamilyen korábban is ismert tünet.

A briteknél december elején jegyezték az első beteget, és a számok alapján náluk már elindult a járvány lefelé, amivel kapcsolatban a virológus elmagyarázta, általános jelenség, hogy minél gyorsabb a felfutás, annál rövidebb maga a járványhullám. Tehát gyors felfutást általában nagyon rövid platófázis és gyors csökkenés követ, viszont ez annak a lehetőségét is felveheti, hogy nyár előtt még egy hullám kialakulhat, mert a vírus májusban vonul majd vissza, mint azt tavaly és tavalyelőtt is láthattuk.

Békássy Szabolcs, országos kollegiális szakmai vezető háziorvos az Indexnek adott interjúban kiemelte, idővel a koronavírus is az influenzával azonos kategóriába eső betegség lehet, amelynek esetében a háziorvos döntésén múlna, hogy a páciens meddig ne menjen közösségbe.

A Koronavirus.gov.hu tegnapi tájékoztatása szerint szerdán 9216 új fertőzöttet igazoltak és elhunyt 81 beteg, az aktív fertőzöttek száma 122 424-re emelkedett, kórházban 2647 főt ápolnak, közülük 249-en vannak lélegeztetőgépen.

Kapcsolódó írásaink