Belföld

Húsz százalékkal emelkedik az állami kulturális szektorban dolgozók bére

Idén is rendelkezésre állnak a szükséges források a kulturális ágazat minden szakágában: a színházak, a múzeumok, a könyvtárak, a levéltárak, a közösségi intézmények, a cirkusz, az állatkertek és az egyéb kulturális intézmények számára egyaránt - közölte csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

Húsz százalékkal emelkedik az állami kulturális szektorban dolgozók bére
Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára
Fotó: Facebook / Vitályos Eszter

Vitályos Eszter a saját Facebook-oldalán közzétett videóban kiemelte, hogy január 1-jétől 20 százalékkal emelkedik az állami kulturális szektorban dolgozók bére.

Ez a béremelés is azt mutatja, hogy a magyar gazdaság sikeresen küzdött meg a járvány miatt kialakult helyzettel - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: a béremelés célja, hogy az ágazatban dolgozók végre közelebb kerülhessenek megérdemelt juttatásaikhoz, hogy elősegítse az eredményes kulturális feladatellátást, valamint hogy támogassa a kulturális szférában dolgozók pályán tartását.

A mostani bérfejlesztés minden korábbi, hasonló intézkedésnél szélesebb körű lesz: az összes foglalkoztatottra kiterjed, fenntartói struktúrától és jogállástól függetlenül, így csaknem 40 ezer dolgozót érint - jegyezte meg.

Vitályos Eszter elmondása szerint a kormány támogatásának köszönhetően 2010-től mintegy száz kulturális beruházásról született döntés, amire a millennium óta nem volt példa.

A beruházások várható bruttó összértéke megközelíti a 890 milliárd forintot, a már megítélt egyedi támogatások összege pedig meghaladja az 590 milliárd forintot. A fejlesztések kétharmada vidéken, egyharmada Budapesten valósul meg.

Mint elmondta, 7 vidéki és 1 fővárosi színház felújítása vagy annak előkészítése van folyamatban, 12 múzeum fejlesztése valósulhatott meg, a levéltári területen pedig 9 beruházás előkészítése kezdődött meg. Ezek közül a legjelentősebb a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főépületének rekonstrukciója és az MNL Lángliliom utcai központjának felújítása és bővítése.

Objektum doboz

Vitályos Eszter emlékeztetett arra, hogy 4 könyvtár fejlesztése is folyamatban van: Szekszárdon a levéltárral együtt; Tatán a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár, Székesfehérváron a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár, Sárospatakon pedig szintén a művelődési ház és könyvtár újulhat meg.

A kultúrházak felújításai közül megemlítette a szedresi, a tatai és a decsi beruházásokat és a zebegényi Millenniumi Pavilon felújítását.

Az egyedi projektek mellett több kormányzati program is támogatja a kulturális beruházások megvalósulását, ilyen például a Modern Városok Program, amely 18 folyamatban lévő, illetve lezárult kulturális projektet tartalmaz 65 milliárd forint összértékben - említette meg az államtitkár.

Mint hozzátette, a Makovecz Imre építész életművének megőrzését és meg nem valósult terveinek megépítését célzó programot a kormány 2016-ban indította el, és eddig több mint 14 milliárd forint támogatásból 30 projekt valósulhatott meg.

A Liget Budapest projekt a millenniumi időszak óta a legnagyobb, nemzetközi szinten is többszörösen elismert magyarországi kulturális fejlesztés, melynek célja a Városliget tájképi megújítása és sokszínű kulturális intézményi hálózatának fejlesztése - közölte.

Vitályos Eszter kiemelte: nem véletlen, hogy az európai országok közül GDP-arányosan Magyarország támogatja a kultúrát a legnagyobb mértékben.

A kulturális kormányzat emellett mindent megtesz azért is, hogy támogassa a nemzeti gyökerek kutatását, a nemzeti identitás megerősítését és a tudományos eredmények közzétételét közérthető formában - mondta el az Emmi államtitkára.

Kapcsolódó írásaink