Belföld

A Nemzeti alaptantervvel már tíz éve elégedetlen a Magyar LMBT Szövetség

Követelik a szexuális irányultság és a nemi identitás témakörének a megjelenítését a tantárgyak tanterveiben

Gyakorta hallani a baloldali pártoktól, magukat civilnek nevező szervezetektől, hogy a kormánypártok által kezdeményezett népszavazás lényegében értelmetlen, hiszen az iskolákban, az óvodákban senki nem akarja a gyermekek szexuális irányultságát befolyásolni.

A Nemzeti alaptantervvel már tíz éve elégedetlen a Magyar LMBT Szövetség
képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Ezzel szemben tény, hogy a Magyar LMBT Szövetség már 2012-ben követelte a szexuális irányultság és a nemi identitás témakörének a megjelenítését a tantárgyak tanterveiben.

Az éppen a hagyományos szexualitástól eltérő embereket mozgósító szervezet 2012-es beszámolójában ez olvasható: „2012 októberében véleményeztük a NAT (Nemzeti alaptanterv – a szerk.) alapján készített, rendkívül részletes – több ezer oldalas – kerettanterveket is. Ez a tervezet szintén nem ejtett egy szót sem a szexuális irányultság és nemi identitás témáiról. A NAT vitája során kifejtett véleményünkkel összhangban itt is törekedtünk rá, hogy a szexuális irányultság és a nemi identitás témaköre a különböző tantárgyak tantervében hangsúlyosan jelenjen meg.”

Külön felhívták a figyelmet, hogy számukra rendkívül problémás a hagyományos nemi szerepek példaként állítása és a nemi szerepek biológiai funkciójának hangsúlyozása. 

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Az év egyik fontos eredménye volt, hogy az októberi közgyűlésen öt évre szóló stratégiai tervet fogadtunk el. A terv kifejti szövetségünk jövőképét, küldetését és szervezeti értékeit, valamint nyolc stratégiai célt fogalmaz meg – írta a Magyar LMBT Szövetség a 2012-es beszámolójukban. 

Ezek egyike az LMBT témák fokozottabb megjelenítése a köz-, illetve felsőoktatásban, de szerepel köztük a nemváltás jogi, intézményi és finanszírozási feltételeinek javítása is.

A szövetség az alaptörvényt is támadta az elfogadását követően. Az új alaptörvény, amely a házasság kirekesztő meghatározását tartalmazza, ugyanakkor nem nevesíti a szexuális irányultság és nemi identitás szerinti megkülönböztetés tilalmát. Sajtóközleményben tiltakoztunk az ellen, hogy az alaptörvény vitája kapcsán egyes politikusok és sajtóorgánumok az azonos neműek házasságának lehetővé tételére mint EU diktátumra hivatkoztak – írták beszámolójukban 2012-ben.

De az alaptörvény mellett a családvédelmi törvényt is támadásba vették.

2012 júniusában a Demokratikus Koalíció egy azonos nemű párok házasságát lehetővé tevő javaslatot jelentett be. Augusztusban a tervezet elkészültekor személyes egyeztetésen vett részt a Magyar LMBT Szövetség a DK alelnökével és szakértőjével. 

Az egyeztetésen kiemelték, hogy fontosnak tartják a benyújtás előtt a tervezet kapcsán más pártokkal is egyeztetni, illetve felhívták rá a figyelmet, hogy a tervezet indokolatlanul tartja fent azt a hatályos rendelkezést, amely a nemüket hivatalosan megváltoztató transznemű személyek számára korábbi házasságuk felbontását írja elő – számolt be a szövetség.

Az akkori Jobbik (amelynek még Vona Gábor volt az elnöke) az LMBT témák közéletből való száműzésére tett kísérletet 2012 tavaszán. Ugyanez a párt 2021-ben már teljesen eldobta az identitását és a DK-val közösködik. 

Április 3-án a magyar emberek többek között arról is véleményt mondhatnak, hogy a kiskorú gyermekeknek a köznevelési intézményekben szülői hozzájárulás nélkül lehessen-e szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartani, vagy a társadalom többsége úgy érzi, hogy a család a legjobb színtere a kiskorúakban felmerülő kérdések tisztázásának.

A gyermekvédelmi népszavazás kérdései:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg? 

Kapcsolódó írásaink