Belföld

A megkérdezettek 80 százaléka támogatja a fiatalok szja-mentességét

A felnőtt magyar társadalom 80 százaléka - még a kormányellenes válaszadók kétharmada is - egyetért a kormány azon döntésével, melynek értelmében január 1-től a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a bruttó átlagkereset szintjéig - derül ki az Alapjogokért Központ legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek 80 százaléka támogatja a fiatalok szja-mentességét
Alapjogokért Központ: Még a kormányellenes válaszadók kétharmada is egyetért a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó mentességével (Képünk illusztráció)
Fotó: MH/Purger Tamás

A január 3. és 5. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készült kutatásból kiderült, a 8 milliónyi szavazati joggal rendelkező közül 6,4 millióan helyeselték a személyi jövedelemadó befizetésének elengedését, és csupán 16 százaléknyian mondták azt: nem értenek egyet azzal, hogy több százezer fiatal havi szinten átlagosan 40 ezer forinttal többet vihessen haza.

A 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetnie
A 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetnie
Fotó: Facebook / Alapjogokért Közpon

A kutatás rávilágított arra is, hogy a kormányhoz való viszonyulás kevésbé befolyásolta a megkérdezettek véleményét ebben az esetben, mint máskor megszokhattuk. A kormánypárti válaszadók 88 százaléka, de a kormányfővel kritikusok kétharmada (66 százalék) is egyetértett az szja-mentességet bevezető intézkedéssel, sőt, az ismeretlen pártpreferenciával rendelkezők 76 százaléka is erre az álláspontra helyezkedett.

„A magyar választópolgárok tehát úgy gondolják, a 25 év alattiak adókedvezménye egy olyan ügy, amely pártokon átívelő konszenzust kellene, hogy legyen. A baloldal ezzel szemben az erről tartott decemberi voksoláson nem szavazta meg a fiatalok adómentességét” - írták a kutatásban.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink