Belföld

Hajléktalanok költöznek a leszerelt BKK-automaták helyére

Padként, ágyként használják a budapesti hajléktalanok az értelmetlenül leszerelt jegyautomaták talapzatait a hajléktalanok, miközben a megmaradt jegykiadó gépek közül soknál tömegével állnak sorba az emberek.

Úgy tűnik, mintha szándékosan ki akarna szúrni az emberekkel a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat. A BKK a spórolásra hivatkozva szereltetett le számos automatát, amelyek helyére hajléktalanok költöztek, az emberek pedig gyakran kénytelenek hosszú ideig sorban állni a kevés megmaradt gépnél - írja csütörtöki cikkében a Metropol.

„A jelenleg üzemelő 364 automatából 318 elérhető gép lesz a fővárosban” – jelentette be korábban a Budapesti Közlekedési Központ. Magyarázatként azt írták, hogy ezzel pénzt spórolnak, és amúgy is megváltoztak a jegyvásárlási szokások, nincs szükség ennyi automatára.

Ehhez képest például pont Ferihegyen tökéletesen látható, hogy indokolatlan volt az automaták leszerelése, hiszen így most kígyózó sorokban várnak az emberek, hogy jegyet vásárolhassanak, emiatt pedig akár az átszállást is lekéshetik.

A Liszt Ferenc reptéren kénytelenek hosszan sorban állni az emberek a megmaradt automatáknál
A Liszt Ferenc reptéren kénytelenek hosszan sorban állni az emberek a megmaradt automatáknál
Fotó: Metropol

Ahogy arról korábban mi is írtunk, Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója a BKK döntése kapcsán a Facebook-oldalán fakadt ki:

Komolyan gondolja bárki, hogy az éppen Budapestre érkezett külföldi turisták első dolga lesz kikeresni a Simple appot és azon keresztül venni jegyet regisztráció után? – tette fel a kérdést.

„Azt kérem Budapest vezetésétől, állítsák meg a BKK teljesen értelmetlen akcióját, és állítsák helyre a korábbi automata-hálózatot” – írta annak kapcsán, hogy a főváros legforgalmasabb pontjain, így a Szél Kálmán téren is bedeszkázott fülkék emlékeztetnek csak az automatákra. Hozzátette, a jegy- és bérletértékesítés 55 százaléka ezeken történik, ezért teljesen átgondolatlan a leszerelési akció.

Kifejtette, az automatákat a Budapest Airport fizette ki a kormányzattal kötött megállapodás alapján, amelynek részeként többek között tavaly létrejött az új fapados terminálépület. Emlékeztetett, ha a BKK-automaták tucatjainak leszerelése miatt egyetlen forint jegybevétel sem esne ki, akkor is maximum 84 millió forint éves megtakarítás származik a leszerelt automatákból a BKK saját adatai szerint, ami a teljes, kétszázmilliárd forintos működési költségvetésének 0,04 százaléka.

Kapcsolódó írásaink